Så kom Midsummer WAVE till

Idén till Midsummer WAVE föddes när Midsummers tidigare produktchef Mattias insåg hur många fastigheter som faktiskt hade takpannor, samtidigt som det inte fanns något optimalt sätt att installera solceller på dessa typer av tak. Det traditionella sättet krävde mycket merjobb och resultatet blev inte särskilt diskret. Han funderade då på om det inte vore bättre med en produkt som både underlättade montaget och bibehöll takets form, and the rest is history...

Hur kom idén till om att skapa Midsummer WAVE?

Idéen till Midsummer WAVE kom när jag arbetade på ett fastighetsbolag och ansvarade för investeringar i just solceller. Flertalet av taken till de fastigheter jag arbetade med var försedda med takpannor. Det traditionella sättet att installera kiselpaneler med glas och aluminiumram medför en hel del merjobb innan man kan börja montera själva solcellerna. Exempelvis så behöver man fräsa ur ett spår i takpannorna för att installationsmaterialet ska få plats. Det medför att det både låter och dammar mycket vilket inte uppskattades av de boende i huset. Vid nyproduktion, å andra sidan, blev det nästan som att man monterade ett helt tak av solceller ovanpå det nya taket. Lite ”tårta-på-tårta” och särskilt då takets struktur och form helt försvann. Vore det då inte bättre med en produkt som både underlättar montaget och bibehåller takets form? Så föddes idén till Midsummer WAVE.

Hur gick framtagningen till?

Jag började tidigt laborera med att forma panelerna  det i sista steget av tillverkningsprocessen där bland annat värme appliceras, panelen visade sig vara enkel att forma och när den sen svalnat bibehöll de sin form. Den största utmaningen vid denna väldigt manuella tillverkningsprocess var att panelen svalnade ganska snabbt så det gällde att vara snabb att pröva att forma panelen innan den svalnade. Som form använde jag vanliga takpannor varvid jag helt enkelt pressade solcellen försiktigt mot. I början var det väldigt svårt att få till det bra då panelen oftast hamnade snett. Men till slut blev jag ganska duktig på att få den på plats snabbt även om det blev en och en annan panel som fick återvinnas på vägen.

Varför anpassades produkten just för tvåkupiga takpannor?

På den tiden upplevde jag att det var en vanligt förekommande takpanna, kanske den vanligaste i Sverige. Den finns både på kommersiella fastigheter men är även vanlig på villor och radhus. Det kändes naturligt att börja med denna takpanna.

Fanns det motgångar på vägen?

Den största utmaningen var nog att gå från manuell tillverkning till att göra det mer automatiserat. Jag kom i kontakt med ett företag som var experter på att forma plast. De trodde att de kunde hjälpa mig att komma vidare i processen. Efter en del om och men byggdes den första prototypen till maskin för att kunna automatisera formningen. Det var fortfarande en väldigt enkel maskin men den visade på att det var möjligt. Sen vidareutvecklades maskinen på Midsummer till en riktig produktionsmaskin.

Hur testades panelen?

Förutom de standardiserade tester som krävs för att få en godkänd certifiering så gjordes flertalet praktiska tester initialt. Hur ska solcellspanelen monteras på bästa sätt? Hur ska kablaget dras för att bli säkert och ge en snygg installation? De första testerna för att bedöma installationsförfarandet och utseende gjordes tillsammans med Benders som tillverkar själva takpannan.

Finns det någon spännande kuriosa att berätta om Midsummer WAVE?

När jag började med att laborera med själva formningen av de första WAVE-panelerna så behövdes det två personer för att forma panelerna innan de svalnade. Jag tog oftast hjälp av någon kollega som arbetade vid produktionen. De var alltid extremt hjälpsamma och snälla även om de nog då och då undrade vad tusan jag höll på med.

Läs mer om Midsummer WAVE här.

Fler nyheter

Så här gör du för att sälja din solel
Solenergi är en förnybar energikälla och med våra svensktillverkade solcellstak kan du producera din egen solel på ett hållbart och diskret sätt. Här får du veta allt du undrar över så att du snart kan bli din egen elproducent.
10 anledningar att investera i solenergi
Vi går mot en kallare årstid och det är nog inte bara vi på Midsummer som längtar efter sommar med sol och bad. Solen har inte bara en positiv inverkan på vårt mående, utan är även en fantastisk naturtillgång som producerar en enorm mängd förnybar energi. I dagsläget kommer enbart en procent av den globala energikonsumtionen från solen. Vi är övertygade om att framtiden drivs av solenergi – och vi vill att just du ska bli lika övertygad. Därför har vi listat 10 självklara anledningar till varför du ska investera i solenergi.
Det gröna avdraget
Från den 1 januari 2021 börjar det gröna avdraget att gälla och kommer att ersätta det tidigare solcells- och ladda-hemma stödet. Skatteavdraget kan användas av privatpersoner som installerar så kallad grön teknik. Avsikten är att motivera fler att välja att investera i klimatsmarta alternativ eftersom klimatsmat och hållbart länge varit ett dyrare alternativ.
Mindre risk för skuggningsproblematik med bypassdioder
För att inte förlora effekt om delar av taket ligger i skugga eller täcks av löv är solpaneler konstruerade på olika sätt för att hantera skuggning. Midsummer har löst det att placera en bypassdiod mellan varje solcell, vilket gör att anläggningen blir mer tolerant mot skuggning.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Nyhetsbreven innehåller information om
midsummer och solel i allmänhet

Till toppen

Hör av dig

+46 (0) 8-525 096 10
Öppettider växel:
Måndag-fredag 08.00-17.00
kundservice@midsummer.se

Elektronikhöjden 6
175 43 Järfälla

Organisationsnummer: 556665–7838

VAT nr: SE556665783801

Följ oss

Uppgradera ditt tak med Midsummer SLIM eller Midsummer WAVE i samband med att du byter ditt tak så bjuder vi på takmaterialet!

Kampanj

Takmaterial 0 kr*

Uppgradera ditt tak med Midsummer SLIM eller Midsummer WAVE i samband med att du byter ditt tak så bjuder vi på takmaterialet!