Så här gör du för att sälja din solel

Solenergi är en förnybar energikälla och med våra svensktillverkade solcellstak kan du producera din egen solel på ett hållbart och diskret sätt. Här får du veta allt du undrar över så att du snart kan bli din egen elproducent.

Vad är överskottsel?

Överskottsel är den solel som dina solceller producerar, men som du inte använder. Solelen levereras i stället ut automatiskt på elnätet. Denna solel kan du antingen spara och använda själv vid ett senare tillfälle, eller sälja vidare till ett elhandelsbolag. Om du väljer att sälja din solel matar elnätsbolaget sedan in den i elnätet så elen kan användas utav andra personer. En solklar win-win för alla inblandade.

Hur säljer man solel?

Privatpersoner som säljer förnybar el från solceller kallas för mikroproducenter. För att sälja överskotsel vidare till elhandelsbolag behöver du:
  • Producera ett överskott av el med hjälp av dina solpaneler.
  • Teckna ett inmatningsabonnemang genom att kontakta ditt elnätbolag.
  • Se till att din huvudsäkring och inmatningseffekt inte överstiger maxgränsen dvs 63 A respektive 43,5 kW.
  • Ansluta dig till ett elnät.
  • Se till att uttag och inmatning av el går igenom samma huvudsäkring och elmätare.
  • Teckna ett elhandelsavtal.

Hur får man det bästa priset och mest betalt när man säljer solel?

När du säljer din solel så ersätts du av elhandelsbolaget till ett så kallat spotpris. Spotpriset är ett rörligt marknadspris som elhandelsbolagen betalar ut till dig som producerar och säljer överskottsel. Spotpriset sätts av den nordiska elbörsen NordPool enligt tillgång och efterfrågan, priset sätts timvis. För att få bäst betalt för din solel måste du aktivt välja ett elhandelsbolag som köper din överskottsel till förmånligast pris, annars går det automatiskt till det elbolag du har ett handelsavtal med. Vissa elhandelsbolag gör även ett påslag, därför är det bra att jämföra de olika bolagen.

Vilka regler gäller vid försäljning av solel?

Enligt Ellagen och Skatteverket, som sätter reglerna för dig som är mikroproducent av solel, gäller följande regler.
  • Din inkomst från elen ska deklareras, men som mikroproducent behöver du oftast inte skatta på intäkterna du tjänar på att sälja el från solceller, om dina hyresintäkter understiger 40 000 kronor.
  • Du har även rätt till momsbefrielse från att sälja el. Då gäller det att du använder solpanelerna för egen användning, förbrukar mer el än du producerat under kalenderåret, samt att du säljer överskottsel för max 30 000 kronor.
  • Utöver det ska du ha en solcellsanläggning med effekt som inte överstiger 43,5 kW eller en huvudsäkring som överstiger 100A.
Du kan även ansöka om en skattereduktion på 60 öre per kWh om du säljer under 30 000 kWh under årets gång. Genom att investera i solenergi och sälja överskottsel bidrar du till en fossilfri energiomställning i vårt samhälle. Bli mikroproducent genom att skaffa dig solpaneler från Midsummer!

Fler nyheter

Så kom Midsummer WAVE till
Idén till Midsummer WAVE föddes när Midsummers tidigare produktchef Mattias insåg hur många fastigheter som faktiskt hade takpannor, samtidigt som det inte fanns något optimalt sätt att installera solceller på dessa typer av tak. Det traditionella sättet krävde mycket merjobb och resultatet blev inte särskilt diskret. Han funderade då på om det inte vore bättre med en produkt som både underlättade montaget och bibehöll takets form, and the rest is history...
10 anledningar att investera i solenergi
Vi går mot en kallare årstid och det är nog inte bara vi på Midsummer som längtar efter sommar med sol och bad. Solen har inte bara en positiv inverkan på vårt mående, utan är även en fantastisk naturtillgång som producerar en enorm mängd förnybar energi. I dagsläget kommer enbart en procent av den globala energikonsumtionen från solen. Vi är övertygade om att framtiden drivs av solenergi – och vi vill att just du ska bli lika övertygad. Därför har vi listat 10 självklara anledningar till varför du ska investera i solenergi.
Det gröna avdraget
Från den 1 januari 2021 börjar det gröna avdraget att gälla och kommer att ersätta det tidigare solcells- och ladda-hemma stödet. Skatteavdraget kan användas av privatpersoner som installerar så kallad grön teknik. Avsikten är att motivera fler att välja att investera i klimatsmarta alternativ eftersom klimatsmat och hållbart länge varit ett dyrare alternativ.
Mindre risk för skuggningsproblematik med bypassdioder
För att inte förlora effekt om delar av taket ligger i skugga eller täcks av löv är solpaneler konstruerade på olika sätt för att hantera skuggning. Midsummer har löst det att placera en bypassdiod mellan varje solcell, vilket gör att anläggningen blir mer tolerant mot skuggning.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Nyhetsbreven innehåller information om
midsummer och solel i allmänhet

Till toppen

Hör av dig

+46 (0) 8-525 096 10
Öppettider växel:
Måndag-fredag 08.00-17.00
kundservice@midsummer.se

Elektronikhöjden 6
175 43 Järfälla

Organisationsnummer: 556665–7838

VAT nr: SE556665783801

Följ oss

Uppgradera ditt tak med Midsummer SLIM eller Midsummer WAVE i samband med att du byter ditt tak så bjuder vi på takmaterialet!

Kampanj

Takmaterial 0 kr*

Uppgradera ditt tak med Midsummer SLIM eller Midsummer WAVE i samband med att du byter ditt tak så bjuder vi på takmaterialet!