Om oss

Midsummer är ett svenskt solenergiföretag som installerar diskreta solcellstak som vi tillverkat i Järfälla med 90 % lägre koldioxidavtryck än traditionella solpaneler.
Vi har en högteknologisk, svensk produkt och äger hela värdekedjan från utveckling och produktion till installation.
Under varumärket Midsummer Machinery levererar vi produktionssystem för flexibla tunnfilmssolceller. 

Hundratals hus från norr till söder

Diskreta solcellstak från Sverige

Midsummer tillverkar diskreta och driftiga solcellstak. Så diskreta att de blir ett med ditt tak. Och så driftiga att de gör sitt jobb utan att flexa ut, ta långhelg eller semester.

För att tala klarspråk kan vi kalla dem för osynliga hjältar i solskensskrud. Tillverkade av Midsummer, tillverkade i Järfälla.

Spela videoklipp
Vår historia

Från maskiner till solcellstak

Midsummer grundades år 2004 med önskan av att omvandla världens mest klimatvänliga energikälla till brukbar energi för alla.

Våra grundare har en bakgrund inom tillverkning av maskinutrustning för CD-läsare och plattskärmsdisplayer – en teknologi och produktionsmetod som i hög grad liknar den teknologi som används i vår solcellstillverkning.

Genom ett ständigt fokus på vidareutveckling och vår vision om att accelerera omställningen till förnyelsebar energi har Midsummer tagit fram de mest hållbara solcellstaken. Våra produkter Midsummer SLIM, Midsummer WAVE och Midsummer BOLD är idag Midsummers främsta fokus och försäljningsområde, samtidigt som vi fortsätter leverera avancerade produktionssystem.

Vår vision

Med den mest hållbara solpanelen förändrar vi synen på det konventionella taket och accelererar övergången till förnybar energi

VD-kommentarer av Sven lindström

EUs nya klimatlag fluffig som en sufflé – det är fortfarande upp till den medvetne konsumenten

Mitt i värmeböljan och kontinentala översvämningar presenterar EU-kommissionen sitt klimatpaket ”Fit for 55” med hopp om en 55-procentig minskning av koldioxiduppsläppen inom nio år. Vid en närmare titt på förslaget finner man dock en hel del fluff och reliker av den gamla kol- och stålunionen.

Förslaget har blivit uppmärksammat och hyllat av många betraktare för sina ambitiösa mål: nollutsläpp år 2050 med delmålet en 55-procentig minskning av utsläppen år 2030 (jämfört med 1990 års nivåer). Det ska åstadkommas genom bl a koldioxidtullar vid gränserna, stopp för bilutsläpp från år 2035 och krav på hållbara bränslen i flyget.

Tittar man närmare på förslagstexterna ser man dock mindre av en lag och mer av en policy och en färdväg utan konkreta förslag med detaljer. Ingen miljövän kan invända mot de ambitiösa målen men min känsla är att inget alls kommer att hända de närmaste åren annat än att man detaljerar förslagen för att få in dem i lagstiftningen. Många aktörer och ekonomiskt starka särintressen letar garanterat redan efter kryphål.

Handeln med utsläppsrätter det stora problemet

Det stora problemet med kommissionens förslag är att allt verkar basera sig på handeln med utsläppsrätter och det systemet har ju inte fungerat de senaste tio åren eftersom man delat ut alldeles för många gratis utsläppsrätter till de allra största förorenarna. Och det skriver man uttryckligen att man kommer att fortsätta med:

“Free allowances will remain an important tool to protect energy-intensive industry against the risk of ‘carbon leakage’ until at least 2030. The number of free allowances will be reduced but only in the second half of the decade, shifting more free allocation to sectors that are harder to decarbonise.”

Så de största utsläpparna med starkast lobbyingkraft kommer fortsatt att få fördelar av detta system i många år framöver. Den historiska kol- och stålunionen kastar fortfarande sin skugga över EUs framtid.

Koldioxidskatten skyddar ”gamla” industrier med skyhöga utsläpp

Detta ser man även i den föreslagna koldioxidskatten på importerat gods, CBAM. Här syns tydligt vilka sektorer man vill skydda:

“The CBAM will initially apply to imports of the following goods: cement, iron and steel, aluminium, fertilisers and electricity.”

Det vill säga stora gamla industrier med skyhöga utsläpp. Men vem skyddar våra nya innovativa industrier? Det är oklart hur t ex bilar med aluminiumdetaljer och stål kommer att beskattas, eller de importerade solpaneler med aluminiumramar som har klimatavtryck som är upp till tio gånger högre än de vi kan tillverka i Sverige. Idag straffbeskattas europeiska solpaneler producerade med grön el jämfört med asiatiska ”kolkrafttillverkade” solpaneler som är tullfria och EU-kommissionens förslag ger inga besked om huruvida detta kommer att fortsätta.

”Den medvetne konsumenten” avgör allt

Nu väntar ett intensivt arbete av lobbyister för att få så förmånliga villkor och kryphål som möjligt för sina uppdragsgivare. Även om rapportering (d v s administration) är tänkt att börja år 2023 så kommer inget att hända förrån år 2026. EU-parlamentariker kan se fram emot många trevliga bjudmiddagar och resor de närmaste åren.

Men det finns en ljuspunkt, en stark sådan, och den heter konsumentmakt. Som alltid kommer framtiden avgöras av oss konsumenter och vårt eget beteende. Det är idag relativt enkelt att ta reda på vilka produkter och leverantörer som är miljövänliga. En medveten konsument kan fatta sina egna beslut och säga till sina barn att ”jag gjorde vad jag kunde”. Det är inget man behöver vänta på några EU-byråkrater för att lyckas med. Det kan börja redan idag.

Sven Lindström, VD, Midsummer

Hållbarhet

Med hållbarhet i självklar fokus

Hållbarhet är kärnan i Midsummer och något som genomsyrar alla led i organisationen. Midsummers hållbarhetsarbete baseras på vår strävan att minska miljöpåverkan på producerade solcellstak. En tredjepartsgranskad livscykelanalys visar att Midsummers solcellstak genererar 90 % lägre koldioxidavtryck än traditionella solpaneler tack vare våra effektiva produktionssystem. Vi är mycket stolta över att vara en del av den globala omställningen till förnybar energi.

Hur uppnår vi detta? Våra CIGS-solceller och solpaneler tillverkas i egen produktionsanläggning i Järfälla, som drivs av 100 % förnybar energi. Solpanelerna består inte av några tunga glas- eller aluminiummaterial, vilket minskar materialkonsumtionen avsevärt. Dessutom är det ljusabsorberande CIGS-skiktet extremt tunt, vilket bidrar till en snabb produktionsprocess. Men vi är inte nöjda där, utan arbetar dagligen för att förbättra både våra produkter, processer och CO2-utsläpp.

Vill du vara med på en resa där inga idéer är för stora?

I så fall har du hittat rätt! Vi är ständigt på jakt efter drivna människor med ett intresse för innovativ teknik, solenergi och stilren design.

Midsummers solcellstak

Vi installerar diskreta solcellstak som vi tillverkat i Järfälla med 90 % lägre koldioxidavtryck än traditionella solpaneler. Med våra produkter Midsummer SLIM, Midsummer WAVE och Midsummer BOLD får kunden lätta, tunna och diskreta solpaneler som ger ett diskret solcellstak. 

För takpannor

Midsummer WAVE
 • Säljs med komplett takbyte eller eftermontering på befintliga takpannor
 • Passar tvåkupiga takpannor (Palema från Benders och Jönåker från Monier)
 • Tillverkad i Sverige med rekordlågt CO2-utsläpp
 • Material av CIGS på rostfritt stål
 • Ultratunna 2 mm
 • Effekt: 110 W/
 • Solcellens verkningsgrad: 15,5 %

För plåttak

Midsummer SLIM
 • Säljs med komplett takbyte, som en kombination av solpaneler och plåttak
 • Solpaneler och plåt skräddarsys efter önskad längd upp till 12 meter
 • Tillverkad i Sverige med rekordlågt CO2-utsläpp
 • Material av CIGS på rostfritt stål
 • Ultratunna 2 mm 
 • Effekt: 111 W/m² 
 • Solcellens verkningsgrad: 15,5 %

För bitumen- och plastmembran

Midsummer BOLD
 • Säljs med komplett takbyte eller eftermontering på befintligt tak
 • Passar en mängd olika takmaterial, t.ex. papp, membran och sandwichelement
 • Tillverkad i Sverige med rekordlågt CO2-utsläpp
 • Material av CIGS på rostfritt stål
 • Ultratunna 2 mm
 • Effekt: 116 W/m² 
 • Solcellens verkningsgrad: 15,5 %
Midsummer Machinery

Midsummer Machinery

Midsummer kontrollerar hela värdekedjan från tillverkningsutrustning till färdigt solcellstak. Detta har uppnåtts genom utveckling av avancerade lösningar för massproduktion av flexibla tunnfilmssolceller.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Nyhetsbreven innehåller information om
midsummer och solel i allmänhet

Till toppen

Hör av dig

+46 (0) 8-525 096 10
Öppettider växel:
Måndag-fredag 08.00-17.00
roofs@midsummer.se

Elektronikhöjden 6
175 43 Järfälla

Följ oss

Uppgradera ditt tak med Midsummer SLIM eller Midsummer WAVE i samband med att du byter ditt tak så bjuder vi på takmaterialet!

Kampanj

Takmaterial 0 kr*

Uppgradera ditt tak med Midsummer SLIM eller Midsummer WAVE i samband med att du byter ditt tak så bjuder vi på takmaterialet!