Om oss

Midsummer är ett svenskt solenergiföretag som levererar diskret designade solpaneler med minimalt koldioxidavtryck till privata och kommersiella kunder. Vi har en högteknologisk, svensk produkt och äger hela värdekedjan från utveckling och produktion till installation. Under varumärket Midsummer Machinery levererar vi produktionssystem för flexibla tunnfilmssolceller. 

Vår historia

Från maskiner till solpaneler

Midsummer grundades år 2004 med önskan av att omvandla världens mest klimatvänliga energikälla till brukbar energi för alla.

Våra grundare har en bakgrund inom tillverkning av maskinutrustning för CD-läsare och plattskärmsdisplayer – en teknologi och produktionsmetod som i hög grad liknar den teknologi som används i vår solcellstillverkning.

Genom ett ständigt fokus på vidareutveckling och vår vision om att accelerera omställningen till förnyelsebar energi har Midsummer tagit fram den mest hållbara solpanelen. Våra produkter Midsummer SLIM, Midsummer WAVE och Midsummer BOLD är idag Midsummers främsta fokus och försäljningsområde, samtidigt som vi fortsätter leverera avancerade produktionssystem.

Vår vision

Med den mest hållbara solpanelen förändrar vi synen på det konventionella taket och accelererar övergången till förnybar energi

VD-kommentarer av Sven lindström

”Det finns visst svensktillverkade etiska och miljövänliga solpaneler – helt fria från tvångsarbete”

Nyheten från Ekot att många solpaneler som vilar på svenska tak befaras vara tillverkade av tvångsarbetare i den kinesiska provinsen Xinjiang upprörde många. Dock ska man notera att det inte gäller alla solpaneler och att de som avses inte är ”svenska” – de är tillverkade i Kina och importerade till Sverige. Det finns bara en svensk tillverkare av solceller och det är Midsummer.

Nästan alla solpaneler som säljs och installeras i Sverige importeras från Kina. Ett undantag är Midsummer. Våra solceller tillverkas i en fabrik i Järfälla och jag kan garantera att den är helt fri från tvångsarbetare. Vi är den enda svenska tillverkaren av solceller vilket gör våra paneler inte bara etiska utan även mycket mer miljövänliga än importerade paneler.

Tack vare vår unika och egenutvecklade teknologi för produktion av lätta och flexibla tunnfilmssolceller använder vi inte kisel, som redan innan det hamnar i en solpanel släpper ut ganska mycket koldioxid, utan fyra metaller för att omvandla solstrålar till elektricitet. Vårt ljusabsorberande skikt är bara en hundradel så tjockt som i kiselsolceller. Inga aluminiumramar behövs heller vilket gör vårt s k klimatfotavtryck till enbart en tiondel så stort som importerade solpaneler, som oftast tillverkas med smutsig kolkraft och sedan fraktas på oljedrivna fartyg över halva världen innan de når svenska hamnar. Jag är faktiskt förvånad över att dessa importerade ”kolkraftspaneler” kan kallas miljövänliga.

Till detta kan man nu således addera en etisk dimension. För en medveten konsument borde valet vara lätt. Även återförsäljare och installatörer bör åta sig ett ansvar för att informera kunderna om produkternas kvalitet och hållbarhet – inte bara kränga det billigaste. Även politiker kan här få en släng av sleven för att tillåta tullfrihet för importerade asiatiska paneler, medan lokalt tillverkade paneler betalar lokala miljö- och andra skatter, följer strikta miljökrav och, som i Midsummers fall, sysselsätter ett hundratal personer plus underleverantörer.

Med tillverkning i Sverige har vi full kontroll på arbetsförhållanden, miljölagar med mera. Vi köper vårt material från företag i USA, Japan och Österrike. Vi har besökt samtliga dessa företag på plats och sett deras produktion. Vi har i Järfälla betydligt mindre materialåtgång än andra solceller och den mest energieffektiva processen i världen som ger det lägsta koldioxidavtrycket.

Vi ber bara om en rättvis spelplan och upplysta konsumenter. Jag vill gratulera Ekots skickliga reportrar till scoopet och hoppas på en fortsatt ingående bevakning av vår bransch.

Sven Lindström, VD, Midsummer

Hållbarhet

Med hållbarhet i självklar fokus

Hållbarhet är kärnan i Midsummer och något som genomsyrar alla led i organisationen. Midsummers hållbarhetsarbete baseras på vår strävan att minska miljöpåverkan producerade solpaneler. En tredjepartsgranskad livscykelanalys visar att Midsummers solpaneler genererar nästan 90 % lägre koldioxidavtryck än traditionella solpaneler tack vare våra effektiva produktionssystem. Vi är mycket stolta över att vara en del av den globala omställningen till förnybar energi. 
 
Hur uppnår vi detta? Solpanelerna tillverkas i egen produktionsanläggning i Järfälla, som drivs av 100 % förnybar energi. Solpanelerna består inte av några tunga glas- eller aluminiummaterial, vilket minskar materialkonsumtionen avsevärt. Dessutom är det ljusabsorberande CIGS-skiktet extremt tunt, vilket bidrar till en snabb produktionsprocess. Men vi är inte nöjda där, utan arbetar dagligen för att förbättra både våra produkter, processer och CO2-utsläpp. 

Vill du vara med på en resa där inga idéer är för stora?

I så fall har du hittat rätt! Vi är ständigt på jakt efter drivna människor med ett intresse för innovativ teknik, solenergi och stilren design.

Midsummers produkter

Midsummer utvecklar och säljer solpaneler direkt till slutmarknaden från egen produktion. Med våra produkter Midsummer SLIM, Midsummer WAVE och Midsummer BOLD får kunden lätta, tunna och diskreta solpaneler som ger ett estetiskt tilltalande solcellstak. 

För plåttak

Midsummer SLIM
 • Säljs med komplett takbyte, som en kombination av solpaneler och plåttak
 • Solpaneler och plåt skräddarsys efter önskad längd upp till 12 meter
 • Tillverkad i Sverige med rekordlågt CO2-utsläpp
 • Material av CIGS på rostfritt stål
 • Ultratunna 2 mm 
 • Effekt: 100 W/m² 
 • Solcellens verkningsgrad: 15 %

För takpannor

Midsummer WAVE
 • Säljs med komplett takbyte eller eftermontering på befintliga takpannor
 • Passar tvåkupiga takpannor (Palema från Benders och Jönåker från Monier)
 • Tillverkad i Sverige med rekordlågt CO2-utsläpp
 • Material av CIGS på rostfritt stål
 • Ultratunna 2 mm
 • Effekt: 110 W/
 • Solcellens verkningsgrad: 15 %

Universalpanelen

Midsummer BOLD
 • Säljs med komplett takbyte eller eftermontering på befintligt tak
 • Passar en mängd olika takmaterial, t.ex. papp, membran och sandwichelement
 • Tillverkad i Sverige med rekordlågt CO2-utsläpp
 • Material av CIGS på rostfritt stål
 • Ultratunna 2 mm
 • Effekt 105 W/m² 
 • Solcellens verkningsgrad: 15 %
Midsummer Machinery

Midsummer Machinery

Midsummer kontrollerar hela värdekedjan från tillverkningsutrustning till färdig solpanel. Detta har uppnåtts genom utveckling av avancerade lösningar för massproduktion av flexibla tunnfilmssolceller.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Nyhetsbreven innehåller information om
midsummer och solel i allmänhet

Till toppen

Hör av dig

+46 (0) 8-525 096 10
Öppettider växel:
Måndag-fredag 07.00-18.00
roofs@midsummer.se

Elektronikhöjden 6
175 43 Järfälla

Följ oss