Om oss

Midsummer är ett svenskt solenergiföretag som levererar diskret designade solpaneler med minimalt koldioxidavtryck till privata och kommersiella kunder. Vi har en högteknologisk, svensk produkt och äger hela värdekedjan från utveckling och produktion till installation. Under varumärket Midsummer Machinery levererar vi produktionssystem för flexibla tunnfilmssolceller. 

Vår historia

Från maskiner till solpaneler

Midsummer grundades år 2004 med önskan av att omvandla världens mest klimatvänliga energikälla till brukbar energi för alla.

Våra grundare har en bakgrund inom tillverkning av maskinutrustning för CD-läsare och plattskärmsdisplayer – en teknologi och produktionsmetod som i hög grad liknar den teknologi som används i vår solcellstillverkning.

Genom ett ständigt fokus på vidareutveckling och vår vision om att accelerera omställningen till förnyelsebar energi har Midsummer tagit fram den mest hållbara solpanelen. Våra produkter Midsummer SLIM, Midsummer WAVE och Midsummer BOLD är idag Midsummers främsta fokus och försäljningsområde, samtidigt som vi fortsätter leverera avancerade produktionssystem.

Vår vision

Med den mest hållbara solpanelen förändrar vi synen på det konventionella taket och accelererar övergången till förnybar energi

VD-kommentarer av Sven lindström

EU överens om ny klimatlag

”En historisk vändpunkt” kallar förhandlarna själva den klimatlag som medlemsländerna och EU-parlamentet enades om idag, onsdag. Koldioxidutsläppen ska minska med 55 procent fram till år 2030 vilket är en skärpning från det tidigare målet 40 procent.

Ingen kan klandras för att sätta upp ambitiösa klimatmål men jag är ändå inte fullt imponerad. För det första behandlas EU med dylika mål som en isolerad ”ö” som inte påverkas av eller kan påverka resten av världen. Vi vet alla att de globala utsläppen främst härstammar från Asien. Så kanske åtgärder för att minska dessa utsläpp hade varit mer effektiva?

Jag har i tidigare inlägg kritiserat EU för sin ”import” av koldioxidutsläpp. För att ta ett förhållande som rör min egen bransch: utomeuropeiska aktörer kan sälja billiga solpaneler tillverkade med kolkraft och fraktade över världens hav med oljedrivna fartyg till europeiska konsumenter utan att behöva följa nationella strikta miljökrav eller betala lokala miljöskatter. Det blir ett mycket märkligt system där svenska solpaneler producerade med grön el straffbeskattas jämfört med asiatiska ”kolkrafttillverkade” solpaneler som är tullfria.

Varför tullfrihet för produkter som är mindre miljövänliga än de som tillverkas inom EU? Det är direkt kontraproduktivt för det globala klimatet. Så förutom lagar och mål måste EU arbeta med konkreta närings- och handelspolitiska frågor.

Min andra invändning är mer principiell: Det är alltid problematiskt när ledare sätter upp mål så långt fram i tiden att de näppeligen kan hållas ansvariga för dem. Jag hade hellre sett mål som följs upp och mäts i god tid innan deras mandatperiod går ut så att folket kan bedöma deras insatser innan det är dags för omval. Så gärna ett långsiktigt ambitiöst klimatmål men kombinerat med mer kortsiktiga delmål och avstämningar ungefär som vilket kommersiellt företag som helst agerar.

Det hade varit mer demokratiskt och jag tror att just klimatfrågan behöver mer demokrati eftersom de mindre beställda är de som kommer drabbas först och värst av klimatförändringar. Vad ska miljöpolitik åstadkomma de närmast tre eller fyra åren? Denna fråga bör ställas både inom EU och i Sverige. När de målen är avklarade kan de slå sig för bröstet – om målet inte bara är en pappersprodukt.

Sven Lindström,
VD, Midsummer

Hållbarhet

Med hållbarhet i självklar fokus

Hållbarhet är kärnan i Midsummer och något som genomsyrar alla led i organisationen. Midsummers hållbarhetsarbete baseras på vår strävan att minska miljöpåverkan producerade solpaneler. En tredjepartsgranskad livscykelanalys visar att Midsummers solpaneler genererar nästan 90 % lägre koldioxidavtryck än traditionella solpaneler tack vare våra effektiva produktionssystem. Vi är mycket stolta över att vara en del av den globala omställningen till förnybar energi. 
 
Hur uppnår vi detta? Solpanelerna tillverkas i egen produktionsanläggning i Järfälla, som drivs av 100 % förnybar energi. Solpanelerna består inte av några tunga glas- eller aluminiummaterial, vilket minskar materialkonsumtionen avsevärt. Dessutom är det ljusabsorberande CIGS-skiktet extremt tunt, vilket bidrar till en snabb produktionsprocess. Men vi är inte nöjda där, utan arbetar dagligen för att förbättra både våra produkter, processer och CO2-utsläpp. 

Vill du vara med på en resa där inga idéer är för stora?

I så fall har du hittat rätt! Vi är ständigt på jakt efter drivna människor med ett intresse för innovativ teknik, solenergi och stilren design.

Midsummers produkter

Midsummer utvecklar och säljer solpaneler direkt till slutmarknaden från egen produktion. Med våra produkter Midsummer SLIM, Midsummer WAVE och Midsummer BOLD får kunden lätta, tunna och diskreta solpaneler som ger ett estetiskt tilltalande solcellstak. 

För plåttak

Midsummer SLIM
 • Säljs med komplett takbyte, som en kombination av solpaneler och plåttak
 • Solpaneler och plåt skräddarsys efter önskad längd upp till 12 meter
 • Tillverkad i Sverige med rekordlågt CO2-utsläpp
 • Material av CIGS på rostfritt stål
 • Ultratunna 2 mm 
 • Effekt: 111 W/m² 
 • Solcellens verkningsgrad: 15 %

För takpannor

Midsummer WAVE
 • Säljs med komplett takbyte eller eftermontering på befintliga takpannor
 • Passar tvåkupiga takpannor (Palema från Benders och Jönåker från Monier)
 • Tillverkad i Sverige med rekordlågt CO2-utsläpp
 • Material av CIGS på rostfritt stål
 • Ultratunna 2 mm
 • Effekt: 110 W/
 • Solcellens verkningsgrad: 15 %

För papp- och membrantak

Midsummer BOLD
 • Säljs med komplett takbyte eller eftermontering på befintligt tak
 • Passar en mängd olika takmaterial, t.ex. papp, membran och sandwichelement
 • Tillverkad i Sverige med rekordlågt CO2-utsläpp
 • Material av CIGS på rostfritt stål
 • Ultratunna 2 mm
 • Effekt: 116 W/m² 
 • Solcellens verkningsgrad: 15 %
Midsummer Machinery

Midsummer Machinery

Midsummer kontrollerar hela värdekedjan från tillverkningsutrustning till färdig solpanel. Detta har uppnåtts genom utveckling av avancerade lösningar för massproduktion av flexibla tunnfilmssolceller.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Nyhetsbreven innehåller information om
midsummer och solel i allmänhet

Till toppen

Hör av dig

+46 (0) 8-525 096 10
Öppettider växel:
Måndag-fredag 07.00-18.00
roofs@midsummer.se

Elektronikhöjden 6
175 43 Järfälla

Följ oss