Midsummer använder sig av så kallade bypassdioder mellan varje cell. Det betyder att om en cell av någon anledning blir skuggad aktiveras bypassdioden och skickar vidare strömmen till nästa cell. Utan bypassdioder hade strömmen dragits ner i den skuggade cellen. Eftersom cellerna är seriekopplade skulle strömmen i hela modulen också dras ner till en lägre nivå. Lägre ström innebär lägre effekt, eftersom effekten = ström*spänning. På så sätt så är Midsummers moduler väldigt skyddade mot skuggning, till skillnad från andra modultyper som har färre dioder. Tekniken gör att endast 1,8 celler förlorar sin produktion istället för att hela strängen blir verkningslös.
Andra lösningar för skuggningsproblematik
För jämförelse sitter det till exempel en bypassdiod mellan varje sträng på kiselpaneler och bara en bypassdiod på monolitiska tunnfilmspaneler. Det finns också andra lösningar för att hantera skuggningsproblematik på en solcellsanläggning. I de traditionella solpanelerna används ofta en elektronisk komponent kallad optimerare. Den installeras på en solpanel för att erhålla maximal elproduktion från panelen och gör panelen mer oberoende av andra paneler i samma sträng. På så sätt bli anläggningen mer skuggtolerant eftersom elproduktionen från varenda panel maximeras.
Bypassdioder i jämförelse med optimerare
Man bör dock ha i åtanke att det på varje solpanel tillkommer en merkostnad på 5–10 procent för en vanlig villaanläggning med optimerare. Merkostnaden varierar eftersom priset mellan olika fabrikat på optimerare skiljer sig åt och storleken på systemen kan vara olika. Vilket slutpriset blir beror också på om det ska finnas optimerare på varje, varannan eller vissa av panelerna. Jämfört med bypassdioder innehåller också en optimerare fler elektroniska komponenter, vilket i sin tur kan leda till större underhållsarbete. Ett annat omdiskuterat ämne gällande optimerare är det faktum att de visat sig vara potentiella störkällor som skickar ut oönskade radiosignaler, vilket bland annat påverkar försvaret, radioamatörer och mobiloperatörer (se https://www.elinstallatoren.se/innehall/nyheter/2020/maj/darfor-stor-solcellerna/).
Exempel: