Mindre risk för skuggningsproblematik med bypassdioder

För att inte förlora effekt om delar av taket ligger i skugga eller täcks av löv är solpaneler konstruerade på olika sätt för att hantera skuggning. Midsummer har löst det att placera en bypassdiod mellan varje solcell, vilket gör att anläggningen blir mer tolerant mot skuggning.

Midsummer använder sig av så kallade bypassdioder mellan varje cell. Det betyder att om en cell av någon anledning blir skuggad aktiveras bypassdioden och skickar vidare strömmen till nästa cell. Utan bypassdioder hade strömmen dragits ner i den skuggade cellen. Eftersom cellerna är seriekopplade skulle strömmen i hela modulen också dras ner till en lägre nivå. Lägre ström innebär lägre effekt, eftersom effekten = ström*spänning. På så sätt så är Midsummers moduler väldigt skyddade mot skuggning, till skillnad från andra modultyper som har färre dioder. Tekniken gör att endast 1,8 celler förlorar sin produktion istället för att hela strängen blir verkningslös.

Andra lösningar för skuggningsproblematik

För jämförelse sitter det till exempel en bypassdiod mellan varje sträng på kiselpaneler och bara en bypassdiod på monolitiska tunnfilmspaneler. Det finns också andra lösningar för att hantera skuggningsproblematik på en solcellsanläggning. I de traditionella solpanelerna används ofta en elektronisk komponent kallad optimerare. Den installeras på en solpanel för att erhålla maximal elproduktion från panelen och gör panelen mer oberoende av andra paneler i samma sträng. På så sätt bli anläggningen mer skuggtolerant eftersom elproduktionen från varenda panel maximeras.

Bypassdioder i jämförelse med optimerare

Man bör dock ha i åtanke att det på varje solpanel tillkommer en merkostnad på 5–10 procent för en vanlig villaanläggning med optimerare. Merkostnaden varierar eftersom priset mellan olika fabrikat på optimerare skiljer sig åt och storleken på systemen kan vara olika. Vilket slutpriset blir beror också på om det ska finnas optimerare på varje, varannan eller vissa av panelerna. Jämfört med bypassdioder innehåller också en optimerare fler elektroniska komponenter, vilket i sin tur kan leda till större underhållsarbete. Ett annat omdiskuterat ämne gällande optimerare är det faktum att de visat sig vara potentiella störkällor som skickar ut oönskade radiosignaler, vilket bland annat påverkar försvaret, radioamatörer och mobiloperatörer (se https://www.elinstallatoren.se/innehall/nyheter/2020/maj/darfor-stor-solcellerna/).

Exempel:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

Fler nyheter

Så kom Midsummer WAVE till
Idén till Midsummer WAVE föddes när Midsummers tidigare produktchef Mattias insåg hur många fastigheter som faktiskt hade takpannor, samtidigt som det inte fanns något optimalt sätt att installera solceller på dessa typer av tak. Det traditionella sättet krävde mycket merjobb och resultatet blev inte särskilt diskret. Han funderade då på om det inte vore bättre med en produkt som både underlättade montaget och bibehöll takets form, and the rest is history...
10 anledningar att investera i solenergi
Vi går mot en varmare årstid och det är nog inte bara vi på Midsummer som längtar efter en sommar med sol och bad. Solen har inte bara en positiv inverkan på vårt mående, utan är även en fantastisk naturtillgång som producerar en enorm mängd förnybar energi. I dagsläget kommer enbart en procent av den globala energikonsumtionen från solen. Vi är övertygade om att framtiden drivs av solenergi – och vi vill att just du ska bli lika övertygad. Därför har vi listat 10 självklara anledningar till varför du ska investera i solenergi.
Det gröna avdraget
Från den 1 januari 2021 börjar det gröna avdraget att gälla och kommer att ersätta det tidigare solcells- och ladda-hemma stödet. Skatteavdraget kan användas av privatpersoner som installerar så kallad grön teknik. Avsikten är att motivera fler att välja att investera i klimatsmarta alternativ eftersom klimatsmat och hållbart länge varit ett dyrare alternativ.
Installera Midsummers solpaneler utan att påverka takets tätskikt
Montage och installation av traditionella solceller innebär ibland att det är nödvändigt att borra hål genom takets tätskikt, vilken kan medföra en risk för fukt- och vattenskador. Med Midsummers solpaneler på ditt tak får du en trygg och säker lösning som håller tätskiktet intakt.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Nyhetsbreven innehåller information om
midsummer och solel i allmänhet

Till toppen

Hör av dig

+46 (0) 8-525 096 10
Öppettider växel:
Måndag-fredag 08.00-17.00
roofs@midsummer.se

Elektronikhöjden 6
175 43 Järfälla

Följ oss

Uppgradera ditt tak med Midsummer SLIM eller Midsummer WAVE i samband med att du byter ditt tak så bjuder vi på takmaterialet!

Kampanj

Takmaterial 0 kr*

Uppgradera ditt tak med Midsummer SLIM eller Midsummer WAVE i samband med att du byter ditt tak så bjuder vi på takmaterialet!