Hur skiljer sig Midsummers integrerade tunnfilmssolceller från traditionella kiselsolceller?

Installationer av solceller ökar i rask takt i Sverige. Medan majoriteten fortfarande utgörs av traditionella paneler med kiselsolceller, finns det alternativ på marknaden för den som vill ha integrerade solceller, som både är enkla att installera och inte påverkar takets utseende.

Marknaden för solceller utvecklas ständigt med ett allt större utbud av produkter och leverantörer. I valet av solcellsanläggning vägs ofta effekt och utseende in, där takets konstruktion är avgörande för vilken typ av solceller som kan monteras. Samtidigt gör utvecklingen av produkterna att placeringen av solceller på befintligt takmaterial blir enklare.

Kiselsolceller

Med traditionella, blåsvarta kiselsolceller är panelen placerad i en aluminiumram. Dessa monteras sedan oftast ovanpå husets takbeläggning. Det ger en höjdskillnad på 10 centimeter i förhållande till taket, där panelerna avviker från takets färg och form. Panelernas vikt gör också att de inte går att fästa på alla typer av tak eller att installationen blir dyrare då det krävs speciallösningar.

Tunnfilmssolceller

Det finns ett flertal olika tunnfilmssolceller. Den vanligaste sorten är CIGS-solceller (där det solfångande skiktet består av koppar, indium, gallium och selen). Denna teknik har flera fördelar som bland annat att de är slitstarka, flexibla, lätta och har mindre material- och energiåtgång vid tillverkning. Det är denna typ av solcell som Midsummer använder till sina solpaneler, som går att fästa i olika typer av byggmaterial så som plåttak, takpannor, papp- och membrantak. En annan fördel med solpaneler gjorda av tunnfilmssolceller är att de knappt syns. Man kan helt enkelt producera solel utan att påverka fastighetens utseende.

Midsummers skräddarsydda taklösningar

Midsummer säljer inte enbart solpaneler utan även kompletta taklösningar med integrerade solpaneler, för arkitekter, byggherrar, installatörer och fastighetsägare. De installeras enkelt och smidigt på alla typer av tak, från enfamiljsvillan till industribyggnader och lagerlokaler. Taket fortsätter att se ut precis som ett vanligt tak även med Midsummers produkter på. En kombination som innebär att valet av solcellstak blir enkelt, där hänsyn tas till både effekt, estetik och takets konstruktion.

En installation av Midsummer WAVE.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

Fler nyheter

10 anledningar att investera i solenergi
Vi går mot en varmare årstid och det är nog inte bara vi på Midsummer som längtar efter solens varma strålar mot ansiktet. Solen har inte bara en positiv inverkan på vårt mående, utan är även en fantastisk naturtillgång som producerar en enorm mängd förnybar energi. Dessvärre kommer enbart en procent av den globala energikonsumtionen från solen. Vi är övertygad om att framtiden drivs av solenergi – och vi vill att just du ska bli lika övertygad. Vi får många frågor om solpaneler och solenergi, därför har vi listat 10 självklara anledningar varför du ska investera i solenergi.
Det gröna avdraget
Från den 1 januari 2021 börjar det gröna avdraget att gälla och kommer att ersätta det tidigare solcells- och ladda-hemma stödet. Skatteavdraget kan användas av privatpersoner som installerar så kallad grön teknik. Avsikten är att motivera fler att välja att investera i klimatsmarta alternativ eftersom klimatsmat och hållbart länge varit ett dyrare alternativ.
Mindre risk för skuggningsproblematik med bypassdioder
För att inte förlora effekt om delar av taket ligger i skugga eller täcks av löv är solpaneler konstruerade på olika sätt för att hantera skuggning. Midsummer har löst det att placera en bypassdiod mellan varje solcell, vilket gör att anläggningen blir mer tolerant mot skuggning.
Installera Midsummers solpaneler utan att påverka takets tätskikt
Montage och installation av traditionella solceller innebär ibland att det är nödvändigt att borra hål genom takets tätskikt, vilken kan medföra en risk för fukt- och vattenskador. Med Midsummers solpaneler på ditt tak får du en trygg och säker lösning som håller tätskiktet intakt.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Nyhetsbreven innehåller information om
midsummer och solel i allmänhet

Till toppen

Hör av dig

+46 (0) 8-525 096 10
Öppettider växel:
Måndag-fredag 07.00-18.00
roofs@midsummer.se

Elektronikhöjden 6
175 43 Järfälla

Följ oss