Sista tre DUO-maskinerna nu skickade till Midsummers italienska fabrik

Ytterligare tre DUO-maskiner för tillverkning av tunnfilmssolceller har i mellandagarna skeppats från fabriken i Järfälla till Midsummers fabrik i Bari, Italien. När de anländer i januari är maskinparken fulltalig med tio DUO-maskiner och produktionsstart är nära.

Helt enligt plan har ytterligare tre stycken av Midsummers egenutvecklade produktionssystem DUO för masstillverkning av tunnfilmssolceller skeppats från den svenska fabriken i Järfälla till Bari i Italien. Två DUO-maskiner skeppades igår och den tredje idag, tillsammans med mätutrustning. De två lastbilarna anländer i Bari i januari.

Med dessa tre DUO-maskiner är den italienska fabriken – som blir Europas största för tillverkning av tunnfilmssolceller – utrustad med tio stycken DUO-system vilket gör den redo för en fullt automatiserad produktionsstart under det första kvartalet 2024.

Se bifogade bilder.

Även den 45 ton tunga automatiserade modullinan skeppas i dagarna från Sverige (Göteborg) per lastbil till Bari där den anländer och installeras i januari. En fjärde DUO-maskin skickades tidigare i i december.

– Det är glädjande att planen håller och att färdigställandet av fabriken utan hinder går in i sin sista fas för att snart kunna börja leverera Italienproducerade solpaneler till den europeiska marknaden, säger Midsummers VD Sven Lindström.

Midsummer DUO är ett nyckelfärdigt produktionssystem för masstillverkning av slitstarka, böjbara och kadmiumfria tunnfilmssolceller (CIGS) med minimalt CO2-avtryck. Med en kompakt design ämnad för hög kapacitet, driftsäkerhet och överlägsen materialanvändning har det unika DUO-systemet tagit positionen som det mest spridda produktionssystemet för böjbara tunnfilmssolceller i världen. Midsummer DUO finns även i en uppgraderad mer avancerad FoU-version (FoU Midsummer DUO) samt i en generisk forskningsversion (FoU Midsummer UNO).

Vid full drift kan fabriken i Bari producera 50 MW solceller per år vilket gör den till den största i sitt slag i Europa. Midsummer Italia har redan tecknat avsiktsförklaringar för två tredjedelar av den italienska fabrikens maximala produktionskapacitet med sju nationella aktörer inom bygg och tak. För uppförandet av fabriken i Italien får Midsummer bidrag från den italienska staten på sammanlagt cirka 240 miljoner kronor, av vilket cirka 75 miljoner kronor redan betalats ut.

Läs mer om Midsummers verksamhet i Italien m m i den senaste delårsrapporten här (sidorna 6-11).

Länk till bilder och annat pressmaterial: Press – Midsummer.

Kontaktperson:
Peter Karaszi
Kommunikationschef, Midsummer
E-post: peter.karaszi@midsummer.se
Telefon: 070-341 46 53

Om Midsummer
Midsummer är ett svenskt solenergiföretag som utvecklar, tillverkar och säljer solceller till aktörer inom bygg, tak och solcellsinstallation samt tillverkar, säljer och installerar solcellstak direkt till slutkunder. Bolaget utvecklar och säljer också utrustning för produktion av flexibla tunnfilmssolceller till strategiskt utvalda samarbetspartners samt maskiner för forskningssyfte. Solcellerna är av typen CIGS (består av koppar, indium, gallium och selen) och är tunna, lätta, flexibla, diskreta och med ett minimalt koldioxidavtryck jämfört med andra solpaneler.

Tillverkningen sker med företagets egna DUO-system som är det mest spridda produktionssystemet för böjbara CIGS-solceller i världen. Aktien är listad på Nasdaq First North Premier Growth Market. Certified Adviser är G&W Fondkommission. Se midsummer.se

Bifogade filer

Sista tre DUO-maskinerna nu skickade till Midsummers italienska fabrik (application/pdf)

DUO Dec 1 (image/jpeg)

DUO Dec 2 (image/jpeg)

DUO Dec 3 (image/jpeg)

DUO Dec 4 (image/jpeg)

DUO Dec 5 (image/jpeg)

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Nyhetsbreven innehåller information om
midsummer och solel i allmänhet

Till toppen

Hör av dig

+46 (0) 8-525 096 10
Öppettider växel:
Måndag-fredag 08.00-17.00
kundservice@midsummer.se

Elektronikhöjden 6
175 43 Järfälla

Organisationsnummer: 556665–7838

VAT nr: SE556665783801

Följ oss

Uppgradera ditt tak med Midsummer SLIM eller Midsummer WAVE i samband med att du byter ditt tak så bjuder vi på takmaterialet!

Kampanj

Takmaterial 0 kr*

Uppgradera ditt tak med Midsummer SLIM eller Midsummer WAVE i samband med att du byter ditt tak så bjuder vi på takmaterialet!