Ännu en DUO på väg till Italien – ytterligare tre skeppas inom kort

En DUO-maskin för tillverkning av tunnfilmssolceller har igår den 7 december skeppats från fabriken i Järfälla till Midsummers nya fabrik i Bari, Italien. Transporten sker per lastbil och produktionsutrustningen förväntas anlända i Bari dagarna före jul.

När den har installerats finns sju DUO-maskiner på plats i Bari av tio planerade. Ytterligare tre DUO är under produktion i Järfälla och de kommer att skeppas till Italien i mellandagarna för installation strax efter nyår.

Även den automatiserade modullinan skeppas från Sverige i mellandagarna per lastbil till Bari där den anländer och installeras i januari. Modullinan väger drygt 45 ton och frakten kräver åtta lastbilar. Därmed är fabriken redo för en fullt automatiserad produktionsstart under det första kvartalet 2024.

– Det är tillfredsställande att kunna konstatera att den senast kommunicerade tidsplanen håller och att vi snart kan vi börja leverera Italienproducerade solpaneler till den europeiska marknaden. Med fabriken färdigställd uppfyller vi också villkoren för utbetalning av nästa del av vårt investeringsbidrag från den italienska investeringsmyndigheten Invitalia på drygt 100 miljoner kronor, kommenterar Midsummers VD Sven Lindström.

Se bifogade bilder.

Midsummer DUO är ett nyckelfärdigt produktionssystem för masstillverkning av slitstarka, böjbara och kadmiumfria tunnfilmssolceller (CIGS) med minimalt CO2-avtryck. Med en kompakt design ämnad för hög kapacitet, driftsäkerhet och överlägsen materialanvändning har det unika DUO-systemet tagit positionen som det mest spridda produktionssystemet för böjbara tunnfilmssolceller i världen. Midsummer DUO finns även i en uppgraderad mer avancerad FoU-version (FoU Midsummer DUO) samt i en generisk forskningsversion (FoU Midsummer UNO).

Vid full drift kan fabriken i Bari producera 50 MW solceller per år vilket gör den till den största i sitt slag i Europa. Midsummer Italia har redan tecknat avsiktsförklaringar för två tredjedelar av den italienska fabrikens maximala produktionskapacitet med sju nationella aktörer inom bygg och tak. För uppförandet av fabriken i Italien får Midsummer bidrag från den italienska staten på sammanlagt cirka 240 miljoner kronor, av vilket cirka 75 miljoner kronor redan betalats ut.

Läs mer om Midsummers verksamhet i Italien m m i den senaste delårsrapporten här (sidorna 6-11).

Länk till bilder och annat pressmaterial: Press – Midsummer.

Kontaktperson:
Peter Karaszi
Kommunikationschef, Midsummer
E-post: peter.karaszi@midsummer.se
Telefon: 070-341 46 53

Om Midsummer
Midsummer är ett svenskt solenergiföretag som utvecklar, tillverkar och säljer solceller till aktörer inom bygg, tak och solcellsinstallation samt tillverkar, säljer och installerar solcellstak direkt till slutkunder. Bolaget utvecklar och säljer också utrustning för produktion av flexibla tunnfilmssolceller till strategiskt utvalda samarbetspartners samt maskiner för forskningssyfte. Solcellerna är av typen CIGS (består av koppar, indium, gallium och selen) och är tunna, lätta, flexibla, diskreta och med ett minimalt koldioxidavtryck jämfört med andra solpaneler.

Tillverkningen sker med företagets egna DUO-system som är det mest spridda produktionssystemet för böjbara CIGS-solceller i världen. Aktien är listad på Nasdaq First North Premier Growth Market. Certified Adviser är G&W Fondkommission. Se midsummer.se

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Nyhetsbreven innehåller information om
midsummer och solel i allmänhet

Till toppen

Hör av dig

+46 (0) 8-525 096 10
Öppettider växel:
Måndag-fredag 08.00-17.00
kundservice@midsummer.se

Elektronikhöjden 6
175 43 Järfälla

Organisationsnummer: 556665–7838

VAT nr: SE556665783801

Följ oss

Uppgradera ditt tak med Midsummer SLIM eller Midsummer WAVE i samband med att du byter ditt tak så bjuder vi på takmaterialet!

Kampanj

Takmaterial 0 kr*

Uppgradera ditt tak med Midsummer SLIM eller Midsummer WAVE i samband med att du byter ditt tak så bjuder vi på takmaterialet!