Möt våra medarbetare

Som världsledande utvecklare och leverantör av tunnfilmssolceller- och paneler, i framkant av avancerad teknik för förnybar energi, har vi ett ovanligt djup och utbud av kunskap, erfarenhet och expertis inom vår organisation.

Våra medarbetare är det som tillsammans bildar Midsummer och vi vill presentera dem för resten av världen i vår serie “Möt våra medarbetare”. 

Peter Karaszi

”Det är väldigt givande att arbeta med förnybar energi. Det handlar om att förändra sättet som mänskligheten framställer energi på, och det faktum att det går att göra med hjälp av solen är rätt fantastiskt. Jag känner att jag faktiskt gör skillnad på ett positivt sätt.”

Roll: Kommunikationschef

Har arbetat på Midsummer sedan: Bara sedan i mars förra året som kommunikationschef, men sedan 2013 som företagets PR-konsult.

Vad gör du i din nuvarande roll?
Jag hanterar alla IR- och PR-frågor inom företaget, från att publicera finansiella rapporter till att prata med journalister och skriva pressmeddelanden. Även intern kommunikation som nyhetsbrev.

Vad har du arbetat med tidigare?
Jag är civilekonom och har jobbat som affärsreporter på Dagens Nyheter och Finanstidningen, PR-ansvarig för två relativt stora teknikföretag (Cyber Com Consulting och StreamServe), senior konsult på PR-byrån Prime Weber Shandwick och jag har även drivit en egen PR-byrå med inriktning på teknik-PR. Jag har också skrivit sex böcker om PR.

Vad tycker du om med ditt jobb?
Jag får skriva, vilket är mitt stora intresse. Jag tycker om att skriva – pressmeddelanden, artiklar, utlåtanden och rapporter. Men också att få hantera ett brett spektrum av intressanta aktiviteter, som de besök av riksdagsledamöter vi hade nyligen. Även att kunna bidra till att kommunicera om den här intressanta tekniken till en bredare publik. Det är också kul att arbeta i ett så internationellt företag. Jag finner medarbetarna på Midsummer som sällsynt kunniga och sympatiska.

Hur har du utvecklats på Midsummer?
Som kommunikationschef för ett börsföretag har jag ett brett ansvar för allt från budget och upphandling till intern kommunikation och rapportering, snarare än att bara ”randa releaser” som konsult.

Vad är det bästa med att jobba på Midsummer?
Det är väldigt givande att arbeta med förnybar energi. Det handlar om att förändra sättet som mänskligheten framställer energi på, och det faktum att det går att göra med hjälp av solen är rätt fantastiskt. Jag känner att jag faktiskt gör skillnad på ett positivt sätt.

Vad tycker du om att göra på fritiden?
Vilken fritid? Jag har en två år gammal son.  Men annars gillar jag att vara utomhus – vandra, cykla, spela tennis. Jag är intresserad av politik och samhällsfrågor. Jag reser mycket, bl a för att titta på stora sportevenemang live. Jag har varit på åtta fotbolls-VM.

”Dold talang”, unik erfarenhet eller intresse?
Jag är mycket intresserad av cricket – ovanligt för en svensk – och föredrar varianten med fem dagars spel. Jag skriver också böcker och artiklar om privatekonomi som en slags ”halvprofessionell hobby”.

Eric Jaremalm

”Det bästa med mitt jobb är att jag, tillsammans med alla mina medarbetare på Midsummer, kan visa världen att det går att bli självförsörjande på elektricitet, med en cool produkt som får huset att se bättre ut. Tillsammans förändrar vi våra medmänniskors syn på vad ett solcellstak kan vara.”

Roll: Vice VD och finansdirektör

Har arbetat på Midsummer sedan: 2004

Vad gör du i din nuvarande roll?
Mitt jobb är att se till att Midsummer alltid har pengar på banken, genom att sälja DUO-maskiner och solcellstak och genom att säkra anslag och investeringar, och samtidigt genom att minska kostnader och slöseri i hela organisationen.

Vad har du arbetat med tidigare?
Före Midsummer jobbade jag på Mycronic med att installera skyddsutrustning i Japan. I början av Midsummer jobbade jag med att utveckla CIGS-solcellsprocessen i föregångaren till DUO.

Vad tycker du om med ditt jobb?
Det bästa med mitt jobb är att jag, tillsammans med alla mina medarbetare på Midsummer, kan visa världen att det går att bli självförsörjande på elektricitet, med en cool produkt som får huset att se bättre ut. Tillsammans förändrar vi våra medmänniskors syn på vad ett solcellstak kan vara.

Hur har du utvecklats på Midsummer?
Från en liten pojke till en gammal man.

Vad är det bästa med att jobba på Midsummer?
Jag älskar att se hur Midsummer utvecklas gradvis, dag för dag.

Vad tycker du om att göra på fritiden?
Gå vilse i skogen eller i fjällen. Reta mina barn genom att finnas till.

”Dold talang”, unik erfarenhet eller intresse?
Lurade min fru att gifta sig med mig genom att servera surströmming och 96 % polsk vodka på vår första dejt i Tokyo.

Richard Jordberg

”Jag har tur som har hamnat i ett sånt toppenteam. Varje dag bjuder på skratt och vi uppnår strålande resultat tillsammans! Att få jobba med produkter som kommer att förändra världen är en stor bonus!”

Roll: Chef för materialutvecklingen.

Har arbetat på Midsummer sedan: Jag började på Midsummer för 4 år sedan.

Vad gör du i din nuvarande roll?
Jag leder och arbetar med olika projekt som är relaterade till Midsummers kontinuerliga strävan att göra våra produkter mer attraktiva och konkurrenskraftiga på solenergimarknaden. Genom min bakgrund som civilingenjör i kemiteknik handlar mitt jobb främst om vilka material vi använder för att reducera kostnader, förbättra solcellernas prestanda liksom att reducera vårt redan låga koldioxidavtryck ännu mer.

Vad har du arbetat med tidigare?
Midsummer är faktiskt min första anställning efter att jag tog min magisterexamen, men jag har jobbat som praktikant för att bli utvecklingsingenjör på Seco Tools och Sandvik, två kända svenska företag inom svarvstålsindustrin. Innan jag började studera arbetade jag som operatör på Comital Skultuna, en aluminumfoliefabrik nära min hemstad Västerås.

Vad tycker du om med ditt jobb?
Jag sökte mig till Midsummer eftersom de hade en extremt cool teknologi. Jag tycker det är fascinerande att ett skikt, 1/100 gånger tunnare än ett hårstrå, kan producera så mycket el till ett hus att byggnaden blir koldioxidneutral. Jag uppskattar också det faktum att jag får arbeta med många olika saker. Ena veckan hjälper jag våra säljare på en lokal mässa och veckan därpå reser jag till våra kunder i en annan världsdel.

Hur har du utvecklats på Midsummer?
Här på Midsummer har jag verkligen fått användning för mina teoretiska studier, men jag har också fått nya kompetenser och lärt mig hur saker fungerar i verkligheten. Mitt sätt att tänka har ändrats från att vilja ”veta varför” till att ”veta hur”.  Det har hjälpt mig att göra snabbare framsteg i mitt arbete här på Midsummer, men det har också hjälpt mig i mitt privata liv. Innan jag började här skulle jag aldrig ha vågat montera isär skärmen på min trasiga platt-tv för att ta reda på vad som gått sönder och försöka laga felet själv istället för att bara köpa en ny.

Vad är det bästa med att jobba på Midsummer?
Kollegorna, jag har tur som har hamnat i ett sånt toppenteam. Varje dag bjuder på skratt och vi uppnår strålande resultat tillsammans! Att få jobba med produkter som kommer att förändra världen är en stor bonus!

Vad tycker du om att göra på fritiden?
Om det är fint väder är det trevligt att spela golf. I annat fall spelar jag gärna spel, håller mig uppdaterad om de senaste elbilarna eller söker efter mitt nästa investeringsobjekt på aktiemarknaden. Under pandemin har jag börjat brygga öl därhemma eftersom det ger mig tillfälle att kombinera min laboratoriekunskaper med en av mina favoritdrycker, nämligen tysk lager.

”Dold talang”, unik erfarenhet eller intresse?
Jag när ett stort intresse för arkitektur och design, så jag ritar hus och möbler. En dag hoppas jag ha möjlighet att bygga ett hus eller en sommarstuga som jag ritat själv.

Esko Niemi

”Midsummer är verkligen ett internationellt företag, i bemärkelsen att arbetsstyrkan talar omkring 30 olika språk. Det gör att Midsummer är en smältdegel för olika kulturer, förutom att vi hjälper till att få fram förnybar energi till vår jord. Jag tycker det är väldigt inspirerande och givande att ha kontakt med kollegor från hela världen.”

Roll: Senior Specialist, Solar Cell R&D

Har arbetat på Midsummer sedan: 2007

Vad gör du i din nuvarande roll?
Jag ingår i en liten grupp som heter ”Specialprojekt” och som fokuserar på att sänka våra produktionskostnader. Mina aktiviteter fokuserar på CIGS-solceller och målet är att sänka produktionskostnaderna, mätt i $/W, genom att sänka kostnaderna för dagens standardproduktionsprocesser och/eller genom att öka effektiviteten hos CIGS-cellerna.

Vad har du arbetat med tidigare?
Jag har ägnat den större delen av min yrkeskarriär till att arbeta med CIGS-solceller, ända sedan jag påbörjade min forskarutbildning 1985. Mitt arbete med CIGS har jag utfört på Kungliga Tekniska högskolan (KTH), Fuji Electric Corporate R&D, Nordic Solar Energy, Uppsala universitet och nu på Midsummer. Innan jag började på Midsummer så jobbade jag sju år med InP-baserade lasrar och detektorer för fiberoptisk kommunikation på ett företag som idag är en del av II-VI Inc.

Vad tycker du om med ditt jobb?
Ända sedan jag började jobba med solceller har jag varit stolt över att vara en del av världens samlade ansträngningar för att lösa jordens energiproblem genom att skifta från kolväten till förnybara energikällor. Volymmässigt har världen fortfarande lång väg kvar, men vi är på rätt väg.

Hur har du utvecklats på Midsummer?
Mitt arbete på Midsummer har handlat väldigt mycket om att utveckla CIGS-solcellerna. Jag har mestadels haft rollen som forskare, men ibland även som gruppchef för Solar Cell R&D. Chefsrollen har varit en ny och utvecklande upplevelse för mig, även om jag föredrar att fokusera på det experimentella arbetet med solceller.

Vad är det bästa med att jobba på Midsummer?
Midsummer är verkligen ett internationellt företag, i bemärkelsen att arbetsstyrkan talar omkring 30 olika språk. Det gör att Midsummer är en smältdegel för olika kulturer, förutom att vi hjälper till att få fram förnybar energi till vår jord. Jag tycker det är väldigt inspirerande och givande att ha kontakt med kollegor från hela världen.

Vad tycker du om att göra på fritiden?
På sommaren hittar man mig oftast på golfbanan. Jag har också nyligen blivit intresserad av fågelmatning. Nu längtar jag även efter att covid-19-pandemin ska ebba ut så att jag kan resa utomlands igen med min fru och 20-årige son.

”Dold talang”, unik erfarenhet eller intresse?
Under mitt år på Fuji Electric lärde jag mig en hel del japanska. Jag gillar också att titta på sport på tv, gärna mer ovanliga sporter som snooker, sumobrottning och skidskytte.

Maria Huttunen

”Eftersom det finns så många funktioner i företaget har det alltid känts som ett mycket litet företag, till och med efter att det växte över 100 anställda. Jag uppskattar småföretagsatmosfären.”

Roll: Design Manager

Har arbetat på Midsummer sedan: 2010

Vad gör du i din nuvarande roll?
Jag har ett nära samarbete med designteamet, men även med driftchefen, processingenjörerna, maskinmonteringsteamet och inköpare för att säkerställa att våra DUO- och UNO-verktyg fungerar väl, att vi implementerar nya funktioner på ett kontrollerat sätt och att vi fångar upp och använder nya idéer. Det är en ständig strävan efter att få verktygen att prestera bättre och göra dem enklare och mer kostnadseffektiva att tillverka. Vi arbetar också med olika avdelningar i hela företaget för att hitta lösningar på utmaningar inom produktionen genom att utveckla våra egna verktyg för att spara tid och arbete inom modultillverkningen när det behövs. 

Vad har du arbetat med tidigare?
Före Midsummer läste jag på KTH och skrev min masteruppsats på Bombardier Transportation.

Vad tycker du om med ditt jobb?
Jag gillar att uppgifter och projekt är så omväxlande, liksom den öppna stämningen på företaget. Sunt förnuft räcker långt, och alla är välkomna att bidra där de kan. 

Hur har du utvecklats på Midsummer?
Jag skulle säga att jag har utvecklat min känsla för att ifrågasätta och utvärdera om det jag gör verkligen är det viktigaste jag kan göra idag. Man kan lägga mycket tid på fel saker om man blir för van vid att bara utföra sina normala göromål. Genom att se till att du får hela bilden av vad du försöker uppnå får du hjälp att prioritera rätt och inte fastna i detaljer som trots allt inte är så viktiga.

Vad är det bästa med att jobba på Midsummer?
Företaget har utvecklats mycket sedan jag började här för nästan elva år sedan, med nya strategier, fler medarbetare och hela nya avdelningar. Det ger inte mycket tid över åt att slå sig till ro eller ha tråkigt. Eftersom det finns så många funktioner i företaget har det alltid känts som ett mycket litet företag, till och med efter att det växte över 100 anställda. Jag uppskattar småföretagsatmosfären.

Vad tycker du om att göra på fritiden?
Jag bor på landet i ett gammalt hus med ett stall och tre hästar och en dotter på fyra år. Jag har sällan tid att göra mycket annat än att ta hand om dem!

”Dold talang”, unik erfarenhet eller intresse?
Jag skördar hö varje år med en gammal traktor, en slåtterbalk, en hövändare och en balpress. Det blir ett par ton hö varje sommar. Grejerna pajar alltid på olika vis, dels för att de är så gamla och dels för att jag kanske klantar till det på olika sätt, vilket gör mig till en amatörmekaniker som får stå och skruva, reparera och svära!

Erik Rantala

”Det är en ynnest att ingå i ett team som får framtiden att hända idag. Mina kollegor är mycket fokuserade, och hela gänget är helt enkelt en skön samling människor som kommer från hela världen. De flesta av oss gör lite allt möjligt och det skapar verkligen en grund för en unik kultur och en härlig arbetsmiljö här på Midsummer.”

Roll: Programvaruingenjör

Har arbetat på Midsummer sedan: 2017

Vad gör du i din nuvarande roll?
Jag gör många olika saker, men jag kan nämna några i alla fall! Jag utvecklar ny programvara för våra avdelningar, utvecklar och underhåller programvara för vår befintliga maskinpark i produktionsanläggningen och administrerar våra databaser och fjärrsupportsystem. Jag sköter också provisionering och kundinstallationer för våra verktyg DUO och UNO. Jag testar och implementerar ny maskinvara i våra maskiner.

Vad har du arbetat med tidigare?
Lite av varje faktiskt! För länge sedan jobbade jag i finansbranschen, men jag har också arbetat i livsmedelsbutiker och bokhandlar samt inom byggbranschen. Jag har också utbildning inom landskapsvetenskap, som fokuserar på processerna som har skapat de landskap vi ser omkring oss idag.

Vad tycker du om med ditt jobb?
Jag uppskattar verkligen att min roll innebär så många olika arbetsuppgifter. Det faktum att jag kan gå direkt från ren programmering ena dagen till att I/O-kontrollera en kommunikationsbuss nästa dag. Att sitta i ett planeringsmöte för en installation den tredje dagen och när mötet är slut bara rycka till mig mitt universalinstrument för att göra en snabb koll av något innan jag beger mig tillbaka till kontoret för att optimera ett par tabeller i en databas.

Hur har du utvecklats på Midsummer?
I min roll har jag förstått att helheten är det allra viktigaste, man ska inte fastna för mycket i detaljer. Kör på bara!

Vad är det bästa med att jobba på Midsummer?
Det är en ynnest att ingå i ett team som får framtiden att hända idag. Mina kollegor är mycket fokuserade, och hela gänget är helt enkelt en skön samling människor som kommer från hela världen. De flesta av oss gör lite allt möjligt och det skapar verkligen en grund för en unik kultur och en härlig arbetsmiljö här på Midsummer.

Vad tycker du om att göra på fritiden?
Jag trivs i naturen och i min amerikanska vintagebil. Jag försöker hälsa på familjen så mycket jag kan och gillar att titta på kartor över områden jag inte har besökt tidigare. Det bästa som finns är att planera en utflykt eller bara fiska vid min stuga i bergen.

”Dold talang”, unik erfarenhet eller intresse?
Jag är väldigt förtjust i armbandsklockor! Det gör att jag har full koll på väderstrecken var jag än är, så jag kommer aldrig vilse. På fritiden kollar jag gärna på föreläsningar inom naturvetenskapliga ämnen.

Thomas Bervenmark

”Jag gillar utmaningen med olika uppgifter som hamnar på mitt bord. Flexibiliteten. Alla dagar ser olika ut. Mina fantastiska kollegor på olika avdelningar är också väldigt hjälpsamma och delar med sig av sina kunskaper när det behövs.”

 

Roll: Logistik och anläggnings-/produktionssupport

Har arbetat på Midsummer sedan: 2017

Vad gör du i din nuvarande roll?
Jag hanterar inkommande och utgående artiklar till och från Midsummer vad gäller pappersarbete för tullen osv. Jag hjälper produktionen med vissa specialmaterial i samarbete med inköpsavdelningen. Frågor och uppgifter som gäller fastigheten där Midsummer är inhyst är också ett av mina områden.

Vad har du arbetat med tidigare?
Tidigare har jag jobbat inom tillverkningen av skrivare och datorkomponenter på IBM, och precis innan jag kom till Midsummer arbetade jag med produktion av huvuden till bläckstråleskrivare där jag kontrollerade renrummet och infrastrukturen där de tillverkades, bland andra saker. Ända sedan 1986 har jobbat vid anläggningen där Midsummer är lokaliserat.

Vad tycker du om med ditt jobb?
Jag gillar utmaningen med olika uppgifter som hamnar på mitt bord. Flexibiliteten. Alla dagar ser olika ut. Mina fantastiska kollegor på olika avdelningar är också väldigt hjälpsamma och delar med sig av sina kunskaper när det behövs.

Hur har du utvecklats på Midsummer?
När jag började på Midsummer hade jag inte arbetat inom logistikområdet, så det har varit jättebra att få lära sig det området med de över 25 000 delar av en DUO-maskin som måste levereras in och ut vid rätt tidpunkt. Jag har även lärt mig vilka olika typer dokument som behövs för export/import till olika länder, vilket har varit något av en utmaning.

Vad är det bästa med att jobba på Midsummer?
Det här är framtiden inom produktion av hållbar elektricitet och att få vara en del av allt det tillsammans med alla fantastiska kollegor är det bästa.

Vad tycker du om att göra på fritiden?
Jag gillar att vara ute i naturen vare sig det handlar om fotboll, cykling, skidåkning, skridskoåkning eller båtfärder. Mat som man lagar utomhus smakar alltid bäst. Jag reser också gärna till olika länder.

”Dold talang”, unik erfarenhet eller intresse?
Jag lagar en grym fisksoppa! Dessutom är jag intresserad av ångmaskiner.

Klara Takei

”Det bästa med Midsummer är de fantastiska, kunniga, roliga, arbetssamma och ibland knasiga (fast på ett bra sätt) kollegorna! Och vår grundinställning är att bara för att ett visst problem aldrig har lösts förut så betyder det inte att det är omöjligt.”

 

Roll: Ansvarig för forsknings- och utvecklingsprojekt

Har arbetat på Midsummer sedan: 2015

Vad gör du i din nuvarande roll?
Jag arbetar med materialutvecklingsteamet för att hitta billigare och bättre sätt att tillverka effektivare solceller.

Vad har du arbetat med tidigare?
Jag har hjälpt till att ta in DUO:s i produktionen vid kundanläggningar och har varit involverad i flera forskningsprojekt. Men innan jag började på Midsummer jobbade jag med många olika saker, bland annat som servitris, personlig assistent och glasblåsare.

Vad tycker du om med ditt jobb?
Jag är en nyfiken person och tycker det är roligt att söka efter lösningar på komplexa problem och hitta kopplingen mellan processförändringar och resultat. Jag uppskattar också att få arbeta i en dynamisk och snabbrörlig miljö, där man aldrig vet vad som kommer att hända eller vilka möjligheter som uppstår.

Hur har du utvecklats på Midsummer?
När jag kom till Midsummer så höll jag på med mitt examensarbete och höll på att växla över min karriär till att bli ingenjör. Nu leder jag en forskningsgrupp och jag ingår också i ledningsgruppen. Jag har förstås lärt mig mycket under den här resan.

Vad är det bästa med att jobba på Midsummer?
Det bästa är de fantastiska, kunniga, roliga, arbetssamma och ibland knasiga (fast på ett bra sätt) kollegorna! Och vår grundinställning är att bara för att ett visst problem aldrig har lösts förut så betyder det inte att det är omöjligt.

Vad tycker du om att göra på fritiden?
Jogga, vara med mina barn och hundar, campa, plocka blåbär och svamp.

”Dold talang”, unik erfarenhet eller intresse?
Hm, jag vet inte om glasblåsning kan räknas in här?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Nyhetsbreven innehåller information om
midsummer och solel i allmänhet

Till toppen

Hör av dig

+46 (0) 8-525 096 10
Öppettider växel:
Måndag-fredag 08.00-17.00
kundservice@midsummer.se

Elektronikhöjden 6
175 43 Järfälla

Organisationsnummer: 556665–7838

VAT nr: SE556665783801

Följ oss

Uppgradera ditt tak med Midsummer SLIM eller Midsummer WAVE i samband med att du byter ditt tak så bjuder vi på takmaterialet!

Kampanj

Takmaterial 0 kr*

Uppgradera ditt tak med Midsummer SLIM eller Midsummer WAVE i samband med att du byter ditt tak så bjuder vi på takmaterialet!