Midsummer i samarbete med ryska teknikjätten Rusnano

Det världsledande svenska solenergiföretaget Midsummer (https://midsummer.se/) har ingått ett ramavtal med den ryska statligt ägda teknikjätten Rusnano Group (https://en.rusnano.com/). Målet är att utveckla marknaden för kiselfria flexibla solceller i Ryssland och den Eurasiska unionen.

Solenergiföretaget Midsummer har tecknat ett ramavtal med Rusnano-gruppen och dess fond för infrastruktur och utbildningsprogram. Rusnano avser att använda Midsummers avancerade teknik för att främja och utveckla tillverkningen av lätta och flexibla solpaneler för att skapa produktion och produktutveckling i Ryssland och i andra länder i Eurasian Economic Union (Ryssland, Armenien, Vitryssland, Kazakstan och Kirgizistan).  Midsummer kommer även att köpa delar av den ryska produktionen för att distribuera den vidare världen över.

– Vi är väldigt glada över att ingå detta avtal med ett så prestigefyllt och visionärt företag som Rusnano. Detta öppnar en helt ny marknad för vår avancerade tillverkningsutrustning för lätta, flexibla, robusta och energieffektiva tunnfilmssolceller, säger Sven Lindström, VD för Midsummer.

– Vårt DUO-system har tagit positionen som det mest spridda tillverkningsverktyget för flexibla CIGS-solceller i världen. Vi är särskilt imponerade av Rusnanos fokus på byggnadsintegrerade möjligheter för tunnfilmssolcellsteknologin, en vision som vi delar, avslutar Sven Lindström.

Midsummer, Vestas och Fortum

Rusnano är ett statligt ägt aktiebolag som är etablerat som en $5B Private Equity and Venture Capital Evergreen Fund av Rysslands regering och som syftar till att kommersialisera utvecklingen inom nanoteknologi. Andra nordiska energiföretag som samarbetar med Rusnano är Danmarks Vestas och Fortum i Finland.

– Marknaden för flexibla solpaneler designade för att installeras på byggnader under uppbyggnad och på befintliga strukturer är för närvarande en av de snabbast växande marknaderna inom energibranschen. Flera forskargrupper och företag i Europa och USA har gjort genombrott inom PV-teknik under senare år, genombrott som har gjort det möjligt att installera solpaneler på platser där vi inte tidigare kunnat göra det – på outnyttjade tak, fasader och fönster. Vi utvecklar systematiskt kiselfria, flexibla solpaneler i Ryssland, på det enda sättet som är möjligt – först överför vi tekniken lokalt, sedan uppgraderar vi tekniken och ökar produktionsvolymen för att möta kraven på den växande marknaden, inklusive exportmarknaden och export till Midsummer, säger Ruslan Titov, vice VD för FIEP Rusnano.

Minimalt koldioxidavtryck

Midsummers tillverkningsprocess för tunnfilmssolceller har ett minimalt koldioxidavtryck jämfört med andra produktionsprocesser för solpaneler, t.ex. jämfört med solpaneler av kiselsolceller och glas, vilket har bekräftats av livscykelanalyser utförda av oberoende miljöanalysföretag. Ett allt större fokus inom förnybar energi riktas nu mot det totala koldioxidavtrycket, d v s inte enbart den mängd energi som slutprodukten konsumerar och producerar utan även mängd och typ av energi som krävs för tillverkning och drift av produkten – en diskussion som har exploderat när det gäller bl. a eldrivna fordon. Midsummers flexibla tunnfilmssolceller har ett koldioxidavtryck på endast 1/10 av vad solpaneler med kiselsolceller och glas har.

2019-09-11

För bilder, vänligen besök: https://midsummer.se/press/media-gallery/ 

För ytterligare information vänligen kontakta:

Sven Lindström
VD, Midsummer
Epost: sven.lindstrom@midsummer.se 
Telefon: +46-8-525 09 610

Om Midsummer

Midsummer är en ledande svensk utvecklare och leverantör av avancerade lösningar för produktion och installation av tunnfilmssolceller. Företagets erbjudande inkluderar utrustning för kostnadseffektiv tillverkning av tunnfilmssolceller samt byggintegrerade solceller (BIPV). Midsummers tillverkningsprocess för tunnfilmssolceller har ett minimalt koldioxidavtryck jämfört med andra produktionsprocesser för solpaneler. Det unika DUO-systemet har tagit positionen som det mest spridda tillverkningsverktyget för flexibla CIGS-solceller i världen.

Midsummer utvecklar och säljer solpaneler direkt till slutmarknaden från egen produktion och via kontraktstillverkare. Det energiproducerande plåttaket Midsummer solar roofs levereras med integrerade solpaneler för enkel installation. Midsummers lätta, tunna och flexibla solpaneler ger ett estetiskt tilltalande solcellstak som även håller att gå på.

Midsummers teknik bygger på en snabb process för produktion av flexibla tunnfilmssolceller med sputtering av alla lager i solcellen i en obruten vakuumkedja. Bolagets aktie (MIDS) är föremål för handel på Nasdaq First North Growth Market. Certified Adviser är G&W Fondkommission, tel: 08-503 000 50, e-post: ca@gwkapital.se. För mer information, vänligen besök: https://midsummer.se 

Om RUSNANO

RUSNANO Joint-Stock Company grundades i mars 2011 genom omorganisation av det statliga företaget Russian Corporation of Nanotechnologies. JSC RUSNANO bidrar till genomförandet av den statliga politiken för utveckling av nanoteknisk industri genom att investera direkt och genom investeringsfonder i ekonomiskt effektiva högteknologiprojekt som tillhandahåller utveckling av nya produktions-anläggningar i Ryssland. Dess huvudsakliga investeringsfokus ligger inom elektronik, optoelektronik och telekommunikation, sjukvård och bioteknik, metallurgi och metallbearbetning, energi, maskinteknik och instrumenttillverkning, konstruktion och industrimaterial, kemikalier och petrokemikalier. 100 procent av RUSNANOs aktier är statligt ägda. Tack vare RUSNANOs investeringar finns det för närvarande 97 fabriker och FoU-centra öppna i 37 regioner i Ryssland. JSC RUSNANO har gjort vinst under de senaste fyra åren.

Fonden för infrastruktur och utbildningsprogram främjar innovativ utveckling av den ryska ekonomin inom nanoteknologi och relaterade högteknologiska sektorer i ekonomin. Fonden är det enda institutet för innovativ infrastrukturutveckling av högteknologisk industri i Ryssland. Fonden fokuserar på infrastrukturen för nanoteknologi, personalresurser för de nya industrierna, marknadsföring av innovativa produkter, lagstiftningsramen för innovation, popularisering av teknik och nano-aktiverade produkter. Mer än 600 djuptekniska materialbaserade nystartade företag utvecklas med fondinvesteringar inom flera teknologidomäner. Fonden är en del av Rusnano Group. https://en.rusnano.com/about/fiep

VIKTIG INFORMATION
Denna information är sådan information som Midsummer AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande 12:00 CET den 11 september 2019.

Bifogade filer

Pressmeddelande (PDF) (application/pdf)

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Nyhetsbreven innehåller information om
midsummer och solel i allmänhet

Till toppen

Hör av dig

+46 (0) 8-525 096 10
Öppettider växel:
Måndag-fredag 08.00-17.00
kundservice@midsummer.se

Elektronikhöjden 6
175 43 Järfälla

Organisationsnummer: 556665–7838

VAT nr: SE556665783801

Följ oss

Uppgradera ditt tak med Midsummer SLIM eller Midsummer WAVE i samband med att du byter ditt tak så bjuder vi på takmaterialet!

Kampanj

Takmaterial 0 kr*

Uppgradera ditt tak med Midsummer SLIM eller Midsummer WAVE i samband med att du byter ditt tak så bjuder vi på takmaterialet!