Midsummer får beställning på två FoU DUO-maskiner från sitt italienska dotterbolag

Det svenska solenergiföretaget Midsummer har fått en formell order från sitt helägda italienska dotterbolag Midsummer Italia på två specialmaskiner av modellen DUO. DUO är Midsummers egenutvecklade teknologi för tillverkning av lätta och flexibla tunnfilmssolceller. Maskinerna ska producera solceller vid den nya fabriken i Bari.

Den produktionsutrustning som Midsummer Italia beställt från sitt moderbolag är en uppgraderad forsknings- och utvecklingsversion av modellen DUO, världens mest spridda produktionssystem för böjbara CIGS-solceller.

Ordervärdet för de två maskinerna är 9,87 miljoner euro, cirka 103 miljoner kronor, som kommer att betalas från Midsummer Italia till moderbolaget Midsummer AB (publ).

Italienska myndigheter beslutade i oktober förra året att tilldela Midsummer Italia etableringsstöd i form av bidrag och mjuka lån motsvarande cirka 396 miljoner kronor för att starta storskalig tillverkning av tunna, lätta och miljövänliga solcellstak i Italien. Det är en del av Italiens 'Recovery and Resilience plan' som omfattar cirka 190 miljarder euro från EU. Kapaciteten i Italien blir 50 MW per år, att jämföra med de 2 MW per år som idag produceras vid företagets fabrik i Järfälla.

Uppgraderad FoU-version

De två beställda R&D DUO-maskinerna har redan monterats på Midsummers fabrik i Sverige och är under leverans. De kommer att börja producera solceller när fabriken öppnar i slutet av året. Förutom produktion av Midsummers standardsolceller avser Midsummer Italia att använda utrustningen för FoU-projekt som syftar till att öka prestandan hos cellerna samt att utveckla specialsolceller för rymdtillämpningar.

Midsummers tillverkningsutrustning modell DUO används för att massproducera solceller. För avancerad forskning används en uppgraderad version av DUO som bland annat möjliggör ännu större variationer i processer på grund av större flexibilitet i val av processgas och tätare temperaturavläsningar. Processförbättringar bekräftade av Midsummer R&D DUO kan appliceras direkt på Midsummer DUOs produktionssystem. Det är denna uppgraderade R&D DUO som Midsummer Italia nu har beställt, för att följas av beställningar på ett antal vanliga DUO senare i år för att så småningom nå den årliga produktionskapaciteten på 50 MW.

Fabriken i Bari väntas starta storskalig produktion av solpaneler vid årsskiftet 22/23. Italien har mycket förmånliga subventioner för installation av solceller till egnahemsägare, över 100 procent. Midsummer Italia har redan slutit tre stora avtal med italienska taktillverkare och -installatörer samt distributörer av byggmaterial om leverans av 15 MW solpaneler av den årliga kapaciteten på 50 MW.

Se bilder bifogat. Länk till bilder och annat pressmaterial: Press – Midsummer.

Kontaktperson:
Peter Karaszi
Kommunikationschef, Midsummer
E-post: peter.karaszi@midsummer.se
Telefon: 070-341 46 53

Om Midsummer
Midsummer är ett svenskt solenergiföretag som utvecklar och säljer utrustning för produktion av tunnfilmsolceller samt producerar, säljer och installerar solcellstak. Solcellerna är av typen CIGS och är tunna, lätta, flexibla, diskreta och med ett minimalt koldioxidavtryck jämfört med andra solpaneler.

Tillverkningen sker i Sverige med företagets egna DUO-system som är det mest spridda produktionssystemet för böjbara CIGS-solceller i världen. Aktien är listad på Nasdaq First North Premier Growth Market. Certified Adviser är G&W Fondkommission, tel: 08-503 000 50, e-post: ca@gwkapital.se. Se midsummer.se

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Nyhetsbreven innehåller information om
midsummer och solel i allmänhet

Till toppen

Hör av dig

+46 (0) 8-525 096 10
Öppettider växel:
Måndag-fredag 08.00-17.00
kundservice@midsummer.se

Elektronikhöjden 6
175 43 Järfälla

Organisationsnummer: 556665–7838

VAT nr: SE556665783801

Följ oss

Uppgradera ditt tak med Midsummer SLIM eller Midsummer WAVE i samband med att du byter ditt tak så bjuder vi på takmaterialet!

Kampanj

Takmaterial 0 kr*

Uppgradera ditt tak med Midsummer SLIM eller Midsummer WAVE i samband med att du byter ditt tak så bjuder vi på takmaterialet!