Ambassadör Jan Björklund besöker Midsummer Italia

Midsummers fabrik i italienska Bari fortsätter att färdigställas, med ny screenprinter, laminator och ytterligare en DUO-maskin installerade, vilket föranleder ett besök av Sveriges ambassadör i Italien, Jan Björklund.

En screenprinter har nyligen levererats och installerats vid Midsummers italienska fabrik i Bari. Screenprintern trycker ett silvermönster på solcellen för att samla upp elektriciteten som solcellen producerar. Samma maskin kontrollmäter även alla solceller innan de kopplas ihop till långa strängar i den automatiserade modullinan.

Den 50 ton tunga laminatorn med två lamineringskammare på två våningar har också anlänt till fabriken i Bari, och installerats. Den är helt ny och anpassad för Midsummers produktionsprocess vilket möjliggör mångfalt ökat produktivitet.

Bland de första moduler som producerats i den nya laminatorn återfinns en 1kW-modul som är helt unik och som minskar kablage samt förenklar installation på stora platta tak.

Se bifogade bilder.

Ännu en DUO-maskin har levererats till Midsummer Italia i Bari utöver de fem som redan står där. I december levereras ytterligare fyra DUO vilket ger fabriken full produktionskapacitet. Totalt är elva DUO planerade för installation i Bari – den elfte DUOn är en forsknings- och utvecklingsmaskin. Vid full drift kan fabriken producera 50 MW solceller per år vilket gör den till den största i sitt slag i Europa.

Midsummers ingenjörer trimmar nu in all utrustning. Man genomför också sluttester av den automatiserade modullinan, som kopplar ihop de enskilda solcellerna, hos leverantören och den beräknas levereras i början av december. 

”Kopplar ihop svensk solenergiteknik med italiensk design och produktion”

Sveriges ambassadör i Italien, Jan Björklund, besökte Midsummers italienska fabrik under onsdagen för en uppdatering av den etablering han och ambassaden har varit starkt engagerade i. Han fick också se den allra första solpanel som fabriken producerat.

Ambassadör Björklund fick en rundtur i fabriken med all nyinstallerad utrustning och träffade Midsummers VD Sven Lindström, vice VD Eric Jaremalm, Midsummers styrelseordförande Robert Sjöström samt chefen för Midsummer Italia Jarno Montella.

– Det är oerhört givande att kunna koppla ihop svensk solenergiteknik med italiensk design och produktion. Jag ser fram emot en framgångsrik verksamhet för Midsummer Italia med produkter i världsklass som fastighetsägare och industriföretag över hela kontinenten borde vilja installera på sina tak, säger ambassadör Jan Björklund.

– Jag är mycket imponerad av Midsummers arbete med denna etablering, och även med italienska myndigheters mottagning av densamma.

Midsummers VD Sven Lindström kommenterar:

– Allt går som på räls nu och jag bedömer att vår senast kommunicerade tidsplan kommer att hålla: Vi planerar för att producera de första solpanelerna i slutet av 2023 och en fullt automatiserad produktionsstart sker i det första kvartalet 2024, vilket dels innebär att vi kan börja leverera solpaneler till våra italienska kunder som står redo, dels att Midsummer Italia därmed har uppfyllt villkoren för utbetalning av ett investeringsbidrag från Invitalia på cirka 100 miljoner kronor.

Midsummer Italia har redan tecknat avsiktsförklaringar för två tredjedelar av den italienska fabrikens maximala produktionskapacitet med sju nationella aktörer inom bygg och tak. För uppförandet av fabriken i Italien får Midsummer bidrag från den italienska staten på sammanlagt cirka 240 miljoner kronor, av vilket cirka 75 miljoner kronor redan betalats ut.

Läs mer om Midsummers verksamhet i Italien m m i den senaste delårsrapporten här (sidorna 6-11).

Länk till bilder och annat pressmaterial: Press – Midsummer.

Kontaktperson:
Peter Karaszi
Kommunikationschef, Midsummer
E-post: peter.karaszi@midsummer.se
Telefon: 070-341 46 53

Om Midsummer
Midsummer är ett svenskt solenergiföretag som utvecklar, tillverkar och säljer solceller till aktörer inom bygg, tak och solcellsinstallation samt tillverkar, säljer och installerar solcellstak direkt till slutkunder. Bolaget utvecklar och säljer också utrustning för produktion av flexibla tunnfilmssolceller till strategiskt utvalda samarbetspartners samt maskiner för forskningssyfte. Solcellerna är av typen CIGS (består av koppar, indium, gallium och selen) och är tunna, lätta, flexibla, diskreta och med ett minimalt koldioxidavtryck jämfört med andra solpaneler.

Tillverkningen sker med företagets egna DUO-system som är det mest spridda produktionssystemet för böjbara CIGS-solceller i världen. Aktien är listad på Nasdaq First North Premier Growth Market. Certified Adviser är G&W Fondkommission. Se midsummer.se

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Nyhetsbreven innehåller information om
midsummer och solel i allmänhet

Till toppen

Hör av dig

+46 (0) 8-525 096 10
Öppettider växel:
Måndag-fredag 08.00-17.00
kundservice@midsummer.se

Elektronikhöjden 6
175 43 Järfälla

Organisationsnummer: 556665–7838

VAT nr: SE556665783801

Följ oss

Uppgradera ditt tak med Midsummer SLIM eller Midsummer WAVE i samband med att du byter ditt tak så bjuder vi på takmaterialet!

Kampanj

Takmaterial 0 kr*

Uppgradera ditt tak med Midsummer SLIM eller Midsummer WAVE i samband med att du byter ditt tak så bjuder vi på takmaterialet!