Nytt italienskt storavtal för Midsummer

Det svenska solenergiföretaget Midsummer har undertecknat ett stort avtal med den italienska taktillverkaren Unimetal, det andra liknande avtalet på kort tid. Unimetal kommer att köpa solpaneler av Midsummer Italia för drygt 90 miljoner kronor per år i fem år. De kommer att tillverkas vid Midsummers nya fabrik i Bari.

– Vår megafabrik i Italien för tillverkning av lätta, flexibla och diskreta solcellstak har fått en flygande start och den har inte ens börjat producera ännu. De två nyligen tecknade avtalen intecknar en stor del av fabrikens årsproduktion vilket ger oss intäkter redan från start, stabilitet och förutsägbarhet. Och de är ett kvitto på att vår internationella satsning är helt rätt och att marknadspotentialen i södra Europa – med stora subventioner och ett gynnsamt klimat för solenergi – är enorm, Sven Lindström, VD för Midsummer.

Enligt avtalet kommer Unimetal att köpa upp till 5 MW av Midsummers italiensktillverkade solpaneler till priset 90 miljoner kronor per år i fem år, vilket ger ett sammantaget kontraktsvärde på drygt 450 miljoner kronor för leveranser av totalt 25 MW paneler över fem år.

Som en del av samma avtal kommer Midsummer Italia att köpa upp till 50 000 kvm metallpaneler från Unimetal för ett pris av 1,5 miljoner euro per år under en period av fem år. Metallpanelerna kommer att säljas tillsammans med Midsummers solpaneler till den sydeuropeiska marknaden. (Mängderna i leverantörsavtalet är inte bindande för någon part, och priserna kan även ändras under vissa förutsättningar.)

De båda företagen kommer också att tillsammans utveckla och lansera en ny produkt med namnet Solar Metal som består av Unimetals metallpaneler och Midsummers solpaneler.

Unimetal är ett företag som har varit verksamt i flera år inom plåtslageri och tillverkning av tak för civila, industriella och agrara applikationer. Det har sitt huvudkontor i Torre San Giorgio strax söder om Turin i norra Italien. Det är ett dotterbolag till Idrocentro, en stor italiensk distributör av byggmaterial med mer än 50 butiker.

Det andra stora avtalet på kort tid

I december förra året slöts ett liknande avtal med den italienska tillverkaren av böjda tak Medacciai, för leveranser av 3,5 MW solpaneler värda 6,3 miljoner euro per år i fem år.

– Våra tunnfilmspaneler med egenutvecklad teknologi ger kunden lätta och böjbara vackra solcellstak som ser ut som vanliga tak. Vi har stora kundgrupper som vill ha estetiskt tilltalande tak och/eller lätta paneler som kan installeras på tunna och svaga tak, ofta kommersiella byggnader. De är helt enkelt inte intresserade av traditionella tunga och rigida kiselpaneler och vi har en överlägsen konkurrensfördel här, menar Sven Lindström.

Midsummer är Sveriges enda tillverkare av solceller. Företaget tillverkar s k tunnfilmssolceller – lätta, flexibla och diskreta med ett klimatavtryck som endast är en tiondel av importerade solpaneler gjorda med kisel. Företaget utvecklar, säljer och installerar färdiga solcellstak och även maskinutrustning för tillverkning av solceller.

Italienska myndigheter beslutade i oktober förra året att tilldela Midsummer Italia etableringsstöd i form av bidrag och mjuka lån motsvarande cirka 386 miljoner kronor för att starta storskalig tillverkning av tunna, lätta och miljövänliga solcellstak i Italien. Det är en del av Italiens 'Recovery and Resilience plan' som omfattar cirka 190 miljarder euro från EU.

Midsummer Italia väntas starta produktion av paneler i sin nya fabrik i Bari i slutet av detta år. Med 50 MW årlig produktionskapacitet blir fabriken den största anläggningen i Europa för tillverkning av tunnfilmssolceller.

Midsummers VD Sven Lindström har en vision om ett antal s k megafabriker i Sverige för tillverkning av solpaneler, se öppet brev här.

Se bifogade pressbilder samt länk till bilder och annat pressmaterial: Press – Midsummer.

Kontaktperson:
Peter Karaszi
Kommunikationschef, Midsummer
E-post: peter.karaszi@midsummer.se
Telefon: 070-341 46 53

Om Midsummer
Midsummer är ett svenskt solenergiföretag som utvecklar och säljer utrustning för produktion av tunnfilmsolceller samt producerar, säljer och installerar solcellstak. Solcellerna är av typen CIGS och är tunna, lätta, flexibla, diskreta och med ett minimalt koldioxidavtryck jämfört med andra solpaneler.

Tillverkningen sker i Sverige med företagets egna DUO-system som är det mest spridda produktionssystemet för böjbara CIGS-solceller i världen. Aktien är listad på Nasdaq First North Premier Growth Market. Certified Adviser är G&W Fondkommission, tel: 08-503 000 50, e-post: ca@gwkapital.se. Se midsummer.se

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Nyhetsbreven innehåller information om
midsummer och solel i allmänhet

Till toppen

Hör av dig

+46 (0) 8-525 096 10
Öppettider växel:
Måndag-fredag 08.00-17.00
kundservice@midsummer.se

Elektronikhöjden 6
175 43 Järfälla

Organisationsnummer: 556665–7838

VAT nr: SE556665783801

Följ oss

Uppgradera ditt tak med Midsummer SLIM eller Midsummer WAVE i samband med att du byter ditt tak så bjuder vi på takmaterialet!

Kampanj

Takmaterial 0 kr*

Uppgradera ditt tak med Midsummer SLIM eller Midsummer WAVE i samband med att du byter ditt tak så bjuder vi på takmaterialet!