Midsummers solcellstak i Bangladesh installerat och klart

Det solcellstak Midsummer fick en beställning på i somras för en textilfabrik i Bangladesh är nu installerat och taget i drift. Installationen har finansierats av en av världens största butikskedjor för kläder som ett led i dess arbete att bli klimatneutralt.

Det 500 kvadratmeter stora solcellstaket täcker en textilfabrik i staden Mymensingh, Bangladesh, som ägs av Pioneer Knitwears, ett av de ledande textilföretagen i Bangladesh. Installationen har finansierats av Pioneer Knitwears kund, en global butikskedja med ett uttalat mål att bli klimatneutralt i hela värdekedjan.

Taket har en uppskattad årlig elektricitetsproduktion på cirka 60 000 kWh och har byggts med modellen Midsummer BOLD som är särskilt utvecklad för kommersiella tak med viktbegränsningar. Taket är nu framgångsrikt installerat och operationellt och kunden är mycket nöjd:

– Solenergi är en ren och hållbar kraftkälla som stödjer våra gemensamma hållbarhetsmål. Det hjälper oss också att undvika stigande energikostnader och beroende av fossila bränslen. De har gett en betydande minskning av elräkningarna och kommer definitivt att minimera såväl bränsle- som produktionskostnader, säger Lutful Kabir, Compliance Manager, Pioneer Knitwears.

– Vi kommer i framtiden att se många liknande installationer där globala varumärken finansierar ’gröna’ lösningar åt sina leverantörer för att göra sin värdekedja klimatneutral eller klimatpositiv. Kunderna och ägarna kommer helt enkelt att kräva det, kommenterar Midsummers VD Sven Lindström.

– Denna typ av tak tål inte vikten av kiselsolceller och den stora lejonparten av alla tak saknar solpaneler. Då strömförsörjningen ofta sker med fabrikernas egna gasturbiner eller dieselgeneratorer är miljövinsten enorm när fabriker som denna istället kan försörjas med världens mest hållbara solpanel.

Solpanelen Midsummer BOLD är endast två millimeter tunn med en vikt på tre kilogram per kvadratmeter och kan installeras på tak som inte klarar vikten av traditionella kiselpaneler med glas, aluminiumram och ballast.

– Vi satsar stort på installationer för platta tak. Mer än fyra femtedelar av världens befolkning bor söder om den 50:e breddgraden norr, i länder där taken normalt sett inte är byggda för att klara vikten av snö och därmed inte heller vikten av kiselpaneler. Här har Midsummers lätta tunnfilmspaneler en klar konkurrensfördel, menar Sven Lindström.

Länk till bilder och annat pressmaterial: Press – Midsummer.

Kontaktpersoner:
Peter Karaszi
Kommunikationschef, Midsummer
E-post: peter.karaszi@midsummer.se
Telefon: 070-341 46 53

Om Midsummer
Midsummer är ett svenskt solenergiföretag som utvecklar, tillverkar och säljer solceller till aktörer inom bygg, tak och solcellsinstallation samt tillverkar, säljer och installerar solcellstak direkt till slutkunder. Bolaget utvecklar och säljer också utrustning för produktion av flexibla tunnfilmssolceller till strategiskt utvalda samarbetspartners samt maskiner för forskningssyfte. Solcellerna är av typen CIGS (består av koppar, indium, gallium och selen) och är tunna, lätta, flexibla, diskreta och med ett minimalt koldioxidavtryck jämfört med andra solpaneler.

Tillverkningen sker i Sverige med företagets egna DUO-system som är det mest spridda produktionssystemet för böjbara CIGS-solceller i världen. Aktien är listad på Nasdaq First North Premier Growth Market. Certified Adviser är G&W Fondkommission. Se midsummer.se

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Nyhetsbreven innehåller information om
midsummer och solel i allmänhet

Till toppen

Hör av dig

+46 (0) 8-525 096 10
Öppettider växel:
Måndag-fredag 08.00-17.00
kundservice@midsummer.se

Elektronikhöjden 6
175 43 Järfälla

Organisationsnummer: 556665–7838

VAT nr: SE556665783801

Följ oss

Uppgradera ditt tak med Midsummer SLIM eller Midsummer WAVE i samband med att du byter ditt tak så bjuder vi på takmaterialet!

Kampanj

Takmaterial 0 kr*

Uppgradera ditt tak med Midsummer SLIM eller Midsummer WAVE i samband med att du byter ditt tak så bjuder vi på takmaterialet!