Midsummer skriver femårigt avtal med italiensk taktillverkare – lanserar ny produkt för böjda tak

Det svenska solenergiföretaget Midsummer har ingått ett femårigt avtal med den italienska tillverkaren av böjda plåttak Medacciai. Enligt avtalet ska Medacciai köpa 3.5MW solpaneler för 6,3 miljoner euro (63 miljoner kronor) per år från Midsummer i fem år. De båda företagen kommer också att tillsammans utveckla och lansera en helt ny produkt för den sydeuropeiska marknaden kallad Panel Energy.

Det är Midsummers helägda dotterbolag Midsummer Italia som har tecknat detta leveransavtal med Medacciai. Midsummer är en världsledande svensk tillverkare av utrustning för tillverkning av tunnfilmssolceller samt en leverantör av tunna, diskreta och miljövänliga solcellstak.

Enligt avtalet kommer Medacciai årligen att köpa upp till 3,5MW av Midsummers italiensktillverkade solpaneler till priset 63 miljoner kronor i fem år, vilket ger ett sammantaget kontraktsvärde på 315 miljoner kronor för leveranser av totalt 17,5MW paneler.

Medacciai kommer att applicera Midsummers paneler till sin huvudprodukt, ett böjt plåttak med namnet iCurvi, och även till sina andra produkter inom plåttak.

Lansering av “Panel Energy”

Som en del av samma kontrakt men oberoende av ovan nämnda överenskommelse, kommer Midsummer Italia att köpa upp till 50 000 kvm plåttak från Medacciai för ett pris av tre miljoner euro per år under en period av fem år. Plåttaken kommer att säljas tillsammans med Midsummers solpaneler till den italienska marknaden. (Mängderna i leverantörsavtalet är inte bindande för någon part, och priserna kan även ändras under vissa förutsättningar.)

De båda företagen kommer dessutom att tillsammans utveckla och kommersialisera en helt ny produkt med namnet “Panel Energy” som är ett energiproducerande plåttak som består av Medacciais plåttak och Midsummers solpaneler.

– Jag är mycket glad över att ha undertecknat detta leveransavtal med Medacciai. Våra innovativa, lätta och diskreta solpaneler passar perfekt med den överlägsna kvaliteten på Medacciais produkter. Den italienska fastighets- och byggsektorn genomgår för närvarande en stor ”grön” omstrukturering, driven av skatterabatten på 110 procent för solpaneler (som har förlängts till slutet av 2023). Medacciai rider på denna omstruktureringsvåg med sina produkter och överväger också att utöka sin produktion, säger Jarno Montella, chef för Midsummer Italia.

Tak för Porsche och Ferrari

– Vår italienska satsning har fått en flygande start, och jag är imponerad av de avtal vårt italienska dotterbolag redan har slutit med aktörer på denna spännande marknad. Vi börjar redan fylla upp kapaciteten i vår nya fabrik innan vi ens har tillverkat den första solcellen. Avtalen är ett tydligt kvitto på att beslutet att bygga vår första megafabrik i Italien var helt rätt, säger Sven Lindström, VD, Midsummer.

Sven Lindström offentliggjorde nyligen sin vision om ett antal s k megafabriker i Sverige för tillverkning av solpaneler, se öppet brev här.

Medacciai är ett företag baserat i södra Italien som är specialiserat på böjda plåttak för kommersiella byggnader så som fabriker, sportarenor, tågstationer, hangarer, lantbruksfastigheter m m. Företagets tak och paneler är isolerade med nydanande teknologi och installeras med ett unikt patenterat fästsystem.

Några högprofilerade takinstallationer som Medacciai gjort är det nya sportcentrat Giurati Sports Center i Milano, Jean Monnet Institute nära Comosjön, Porsche Experience Center i Castrezzato, Ferrari store i Bari och Hotel Excelsior i Abano Terme.

Midsummer är Sveriges enda tillverkare av solceller. Företaget tillverkar s k tunnfilmssolceller – lätta, flexibla och diskreta med ett klimatavtryck som endast är en tiondel av importerade solpaneler gjorda med kisel. Företaget utvecklar, säljer och installerar färdiga solcellstak och även maskinutrustning för tillverkning av solceller.

Midsummer Italia startar snart produktion av paneler i sin nya fabrik i Bari. Fabriken blir den största anläggningen i Europa för tillverkning av tunnfilmssolceller.

Se bifogade pressbilder samt länk till bilder och annat pressmaterial: Press – Midsummer.

Kontaktperson:
Peter Karaszi
Kommunikationschef, Midsummer
E-post: peter.karaszi@midsummer.se
Telefon: 070-341 46 53

Om Midsummer
Midsummer är ett svenskt solenergiföretag som utvecklar och säljer utrustning för produktion av tunnfilmsolceller samt producerar, säljer och installerar solcellstak. Solcellerna är av typen CIGS och är tunna, lätta, flexibla, diskreta och med ett minimalt koldioxidavtryck jämfört med andra solpaneler.

Tillverkningen sker i Sverige med företagets egna DUO-system som är det mest spridda produktionssystemet för böjbara CIGS-solceller i världen. Aktien är listad på Nasdaq First North Premier Growth Market. Certified Adviser är G&W Fondkommission, tel: 08-503 000 50, e-post: ca@gwkapital.se. Se midsummer.se

Bifogade filer

Midsummer skriver femårigt avtal med italiensk taktillverkare – lanserar ny produkt för böjda tak (application/pdf)

ICurvi1 (image/jpeg)

ICurvi2 (image/jpeg)

ICurvi3 (image/jpeg)

ICurvi4 (image/jpeg)

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Nyhetsbreven innehåller information om
midsummer och solel i allmänhet

Till toppen

Hör av dig

+46 (0) 8-525 096 10
Öppettider växel:
Måndag-fredag 08.00-17.00
kundservice@midsummer.se

Elektronikhöjden 6
175 43 Järfälla

Organisationsnummer: 556665–7838

VAT nr: SE556665783801

Följ oss

Uppgradera ditt tak med Midsummer SLIM eller Midsummer WAVE i samband med att du byter ditt tak så bjuder vi på takmaterialet!

Kampanj

Takmaterial 0 kr*

Uppgradera ditt tak med Midsummer SLIM eller Midsummer WAVE i samband med att du byter ditt tak så bjuder vi på takmaterialet!