Midsummer skänker fältutrustning till Ukrainas armé i form av mobila soldrivna laddare

Den svenska utvecklaren och tillverkaren av tunnfilmspaneler Midsummer har tillverkat små mobila 12-voltspaket med lätta solpaneler, batteriladdare och växelriktare som har skänkts till Ukrainas armé i dess motstånd mot den ryska invasionen.

Dessa lätta och små egenutvecklade ”kraftpaket” består vardera av tre vikbara lätta solpaneler, en laddare och en växelriktare och kan användas för att ladda mobiltelefoner, drönare och radioapparater i fält där det inte finns annan elektricitet att tillgå. Det möjliggör kommunikation mellan enheter i fält med hjälp av bl a Elon Musks Starlink.

Midsummer har tillverkat och skänkt 39 sådana paket till Ukrainas armé under de senaste veckorna och avser tillverka och leverera minst 50 till.

Se bifogade bilder och film här.

– Rysslands invasion av Ukraina har upprört alla, inklusive oss på Midsummer. Vi har 130 medarbetare av många olika nationaliteter, däribland flera från Ukraina, och det var för oss en självklarhet att hjälpa till med det vi kan bäst: solenergilösningar, säger Midsummers VD Sven Lindström.

– Kommunikation är livsviktigt för stridande och stödjande förband och våra mobila solenergipaket ger soldaterna elektricitet för att kunna kommunicera med varandra. Ett paket räcker för att driva en Starlinkmottagare.

Midsummerpaketen används i fält av den ukrainska arméns elitförband SSO (Special Operations Forces) och även av andra enheter i Donbassregionen samt i södra Ukraina nära Odessa och Mykolaiv. Enligt de soldater i den ukrainska armén som använder Midsummerpaketen är de mycket pålitliga kraftkällor som klarar svåra förhållanden. De är lätta och tysta i motsats till dieselgeneratorer.

Midsummers leverantörer, kunder, partners, medarbetare och allmänheten har också möjlighet att bidra till initiativet. En underleverantör i USA har redan skänkt 150 000 kronor för tillverkningen av flera paket.

Allmänheten kan bidra genom att köpa paketen för 5000 kronor styck, vilket inkluderar en partiell donation till Ukraina. Tillverkningskostnaden är 4000 kronor och resterande 1000 kronor går för att tillverka nya paket ämnade för Ukrainas armé. Paketen passar t ex friluftsälskare som vill kunna ladda enheter som mobiler med solenergi. Paketen fälls enkelt upp och kopplas till valfritt bilbatteri.

Kontakta solarcharger@midsummer.se för donationer och inköp av paketen.

Se bifogade bilder. Länk till bilder och annat pressmaterial: Press – Midsummer.

Kontaktperson:
Peter Karaszi
Kommunikationschef, Midsummer
E-post: peter.karaszi@midsummer.se
Telefon: 070-341 46 53

Om Midsummer
Midsummer är ett svenskt solenergiföretag som utvecklar och säljer utrustning för produktion av tunnfilmsolceller samt producerar, säljer och installerar solcellstak. Solpanelerna består av CIGS-solceller och är tunna, lätta, flexibla, diskreta och med ett minimalt koldioxidavtryck jämfört med andra solpaneler.

Tillverkningen sker i Sverige med företagets egna DUO-system som är det mest spridda produktionssystemet för böjbara CIGS-solceller i världen. Aktien är listad på Nasdaq First North Premier Growth Market. Certified Adviser är G&W Fondkommission, tel: 08-503 000 50, e-post: ca@gwkapital.se. Se midsummer.se

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Nyhetsbreven innehåller information om
midsummer och solel i allmänhet

Till toppen

Hör av dig

+46 (0) 8-525 096 10
Öppettider växel:
Måndag-fredag 08.00-17.00
kundservice@midsummer.se

Elektronikhöjden 6
175 43 Järfälla

Organisationsnummer: 556665–7838

VAT nr: SE556665783801

Följ oss

Uppgradera ditt tak med Midsummer SLIM eller Midsummer WAVE i samband med att du byter ditt tak så bjuder vi på takmaterialet!

Kampanj

Takmaterial 0 kr*

Uppgradera ditt tak med Midsummer SLIM eller Midsummer WAVE i samband med att du byter ditt tak så bjuder vi på takmaterialet!