Midsummer medverkar i Chalmersprojekt för miljövänlig återvinning av solceller

Ny forskning från Chalmers tekniska högskola på solceller från Midsummer visar att det är möjligt att effektivt återvinna ädelmetaller från tunnfilmssolceller.

Genom att använda metoden lakning på ett nytt sätt, vid rumstemperatur och med en reducerad mängd kemikalier, har forskare på Chalmers lyckats återvinna 100 procent av det silver och 85 procent av det indium som används i tunnfilmssolceller. Forskningen har använt 15,6 cm x 15.6 cm flexibla CIGS-solceller från Midsummer. Processen är avsevärt mer miljövänlig än tidigare metoder för återvinning och banar väg för en än mer hållbar produktion. 

De nya resultaten publicerades nyligen i tidskriften Solar Energy Materials and Solar Cells samt på Chalmers hemsida här. Forskningen har även uppmärksammats av branschtidningen PV Magazine.

– Det är viktigt för oss att vara i framkant när det gäller cirkularitet och ett resurseffektivt materialanvändande. Vi tillverkar redan solceller med marknadens i särklass lägsta klimatavtryck men vi är inte nöjda med det utan driver ständigt på för att få fram ännu mer kostnadseffektiva och miljövänliga solpaneler, säger Klara Takei, forsknings- och utvecklingschef, Midsummer.

Midsummers produktionsprocess har i en tredjepartsgranskad livscykelanalys konstaterats lämna upp till 90 procent lägre koldioxidavtryck än produktion av traditionella kiselsolpaneler. Det är antagligen det mest hållbara sättet att producera elektricitet idag, med lägre livscykelutsläpp än annan solenergi och även vatten- och vindkraft.

Skillnaden beror bl a på Midsummers produktionsprocess som använder lägre mängd insatsmaterial, lägre mängd energi samt en klimatsmartare energimix.

Länk till bilder och annat pressmaterial: Press – Midsummer.

Kontaktperson:

Peter Karaszi
Kommunikationschef, Midsummer
E-post: peter.karaszi@midsummer.se
Telefon: 070-341 46 53

Om Midsummer

Midsummer är ett svenskt solenergiföretag som utvecklar, tillverkar och säljer solceller till aktörer inom bygg, tak och solcellsinstallation samt tillverkar, säljer och installerar solcellstak direkt till slutkunder. Bolaget utvecklar och säljer också utrustning för produktion av flexibla tunnfilmssolceller till strategiskt utvalda samarbetspartners samt maskiner för forskningssyfte. Solcellerna är av typen CIGS (består av koppar, indium, gallium och selen) och är tunna, lätta, flexibla, diskreta och med ett minimalt koldioxidavtryck jämfört med andra solpaneler.

Tillverkningen sker i Sverige med företagets egna DUO-system som är det mest spridda produktionssystemet för böjbara CIGS-solceller i världen. Aktien är listad på Nasdaq First North Premier Growth Market. Certified Adviser är G&W Fondkommission. Se midsummer.se

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Nyhetsbreven innehåller information om
midsummer och solel i allmänhet

Till toppen

Hör av dig

+46 (0) 8-525 096 10
Öppettider växel:
Måndag-fredag 08.00-17.00
kundservice@midsummer.se

Elektronikhöjden 6
175 43 Järfälla

Organisationsnummer: 556665–7838

VAT nr: SE556665783801

Följ oss

Uppgradera ditt tak med Midsummer SLIM eller Midsummer WAVE i samband med att du byter ditt tak så bjuder vi på takmaterialet!

Kampanj

Takmaterial 0 kr*

Uppgradera ditt tak med Midsummer SLIM eller Midsummer WAVE i samband med att du byter ditt tak så bjuder vi på takmaterialet!