Midsummers solpaneler integrerade i autonomt flygplan

Den svenska tillverkaren av tunnfilmssolceller Midsummer har tillhandahållit tunna och lätta solpaneler till ett forskningsprojekt vid Linköpings universitet som utvecklat ett lätt och autonomt flygplan.

Se bifogade bilder.

Det är Linköpings universitet som under ledning av universitetslektor David Lundström bedriver forskning kring design av flygplan, aerodynamik, flygtestmetodik, 3D printade demonstratorer m m.

I nära samarbete med flygindustrin forskar man bl a om miljövänliga flygplan med högre effektivitet och till en lägre kostnad. En annan trend är utvecklingen mot obemannade system. Som en del av denna forskning har man utvecklat ett autonomt flygplan som endast väger fyra kilogram och som styrs från en bärbar dator. Flygplanet är utrustat med tunnfilmspaneler av Midsummer på vingarna.

– Den nya vingen med solpaneler från Midsummer var ett rejält kliv upp i effekt från den lösning med kiselpaneler vi tidigare försökte med. De är också extremt robusta och eftersom de är flexibla så gick de att integrera mycket elegant (aerodynamiskt rent) längs med vingens välvda ovansida. Den här typen av farkoster är intressanta för att bl a upptäcka skogsbränder sommartid och den praktiska nyttan av solcellerna blir i ett sådant exempel som en ’range extender’ som ger flygplanet en längre flygsträcka, säger David Lundström, universitetslektor, Linköpings universitet.

– Vi är väldigt glada att kunna samverka med en ledande forskningsmiljö som Linköpings universitet. Vi vill bidra till den viktiga forskningen kring framtidens el-flyg och samtidigt påvisa nya tillämpningar för våra solceller där deras unika egenskaper i form av låg vikt, hållbarhet samt flexibilitet kommer till användning, säger Erik Olsson, chef för företagsutveckling, Midsummer.

Midsummers solceller har tidigare använts i avancerade projekt som för rymdfärder och solenergi i marin miljö, och nyligen även för Scanias soldrivna hybridlastbil.

Länk till bilder och annat pressmaterial: Press – Midsummer.

Kontaktperson:
Peter Karaszi
Kommunikationschef, Midsummer
E-post: peter.karaszi@midsummer.se
Telefon: 070-341 46 53

Om Midsummer
Midsummer är ett svenskt solenergiföretag som utvecklar, tillverkar och säljer solceller till aktörer inom bygg, tak och solcellsinstallation samt tillverkar, säljer och installerar solcellstak direkt till slutkunder. Bolaget utvecklar och säljer också utrustning för produktion av flexibla tunnfilmssolceller till strategiskt utvalda samarbetspartners samt maskiner för forskningssyfte. Solcellerna är av typen CIGS (består av koppar, indium, gallium och selen) och är tunna, lätta, flexibla, diskreta och med ett minimalt koldioxidavtryck jämfört med andra solpaneler.

Tillverkningen sker med företagets egna DUO-system som är det mest spridda produktionssystemet för böjbara CIGS-solceller i världen. Aktien är listad på Nasdaq First North Premier Growth Market. Certified Adviser är Carnegie Investment Bank AB (publ). Se midsummer.se

Bifogade filer

Midsummers solpaneler integrerade i autonomt flygplan (application/pdf)

Solar1 (image/jpeg)

Solar3 (image/jpeg)

Uppgradera ditt tak med Midsummer SLIM eller Midsummer WAVE i samband med att du byter ditt tak så bjuder vi på takmaterialet!

Kampanj

Takmaterial 0 kr*

Uppgradera ditt tak med Midsummer SLIM eller Midsummer WAVE i samband med att du byter ditt tak så bjuder vi på takmaterialet!