Midsummers solcellstak täcker textilfabrik i Bangladesh

Det svenska solenergiföretaget Midsummer har fått en beställning på ett solcellstak från Pioneer Knitwears, ett av de ledande textilföretagen i Bangladesh. ”Det är en högintressant order då dessa producenter tillverkar varor åt stora globala butikskedjor med uttalade mål att bli klimatneutrala i hela värdekedjan”, kommenterar Midsummers VD Sven Lindström.

Midsummer ska installera ett PV-system bestående av nära 500 kvadratmeter solpaneler på en textilfabrik i staden Mymensingh, Bangladesh. Det motsvarar 54,7 kWp med en uppskattad årlig elektricitetsproduktion på cirka 60 000 kWh. Taket byggs med modellen Midsummer BOLD som är särskilt utvecklad för kommersiella tak med viktbegränsningar.

Beställare är Pioneer Knitwears, ett av Bangladeshs ledande textilföretag och systerkoncern till ett av landets största industrikonglomerat Badsha Group of Industries. Pioneer Knitwears har en av världens största butikskedjor för kläder som kund, och denna kund finansierar installationen av solcellstaket.

– Det är en högintressant och strategiskt viktig order då dessa producenter tillverkar varor åt kända globala varumärken med uttalade mål att bli klimatneutrala i hela värdekedjan. Slutkonsumenterna i Europa och Nordamerika accepterar inget annat än hållbart producerade kläder (och andra konsumentvaror). Här har Midsummer en ypperlig möjlighet att hjälpa butikskedjorna och deras leverantörer att bli mer miljövänliga, säger Sven Lindström, VD, Midsummer.

– Fabrikerna i dessa länder har nästan alltid svaga tak som inte klarar vikten av kiselpaneler så våra lätta tunnfilmspaneler har helt klart en konkurrensfördel här. Men framför allt det handlar om våra produkters ultralåga klimatavtryck, endast en tiondel så stort som traditionella solpaneler. Det är det som i slutändan räknas. Vi ser helt klart en stor potential på denna jättelika marknad.

Midsummer BOLD är specialutvecklad för stora och platta tak av den typ som ofta sitter på svaga industritak. Solpanelen är endast två millimeter tunn med en vikt på tre kilogram per kvadratmeter och kan denna installeras på tak som inte klarar vikten av traditionella kiselpaneler med glas, aluminiumram och ballast.

Textilindustrin i Bangladesh är en av världens största och det finns många fabriker med behov av ren och tillförlitlig energi. Bangladesh är mycket tättbefolkat och möjligheten att anlägga markbaserade solcellsparker är ytterst begränsad. Takmonterade solpaneler blir därigenom en ideal lösning för att balansera energimixen där naturgas idag är dominerande.

Länk till bilder och annat pressmaterial: Press – Midsummer.

Kontaktpersoner:
Peter Karaszi
Kommunikationschef, Midsummer
E-post: peter.karaszi@midsummer.se
Telefon: 070-341 46 53

Om Midsummer
Midsummer är ett svenskt solenergiföretag som utvecklar, tillverkar och säljer solceller till aktörer inom bygg, tak och solcellsinstallation samt tillverkar, säljer och installerar solcellstak direkt till slutkunder. Bolaget utvecklar och säljer också utrustning för produktion av flexibla tunnfilmssolceller till strategiskt utvalda samarbetspartners samt maskiner för forskningssyfte. Solcellerna är av typen CIGS (består av koppar, indium, gallium och selen) och är tunna, lätta, flexibla, diskreta och med ett minimalt koldioxidavtryck jämfört med andra solpaneler.

Tillverkningen sker i Sverige med företagets egna DUO-system som är det mest spridda produktionssystemet för böjbara CIGS-solceller i världen. Aktien är listad på Nasdaq First North Premier Growth Market. Certified Adviser är G&W Fondkommission. Se midsummer.se

Bifogade filer

Midsummers solcellstak täcker textilfabrik i Bangladesh (application/pdf)

Midsummer BOLD (image/jpeg)

Uppgradera ditt tak med Midsummer SLIM eller Midsummer WAVE i samband med att du byter ditt tak så bjuder vi på takmaterialet!

Kampanj

Takmaterial 0 kr*

Uppgradera ditt tak med Midsummer SLIM eller Midsummer WAVE i samband med att du byter ditt tak så bjuder vi på takmaterialet!