Midsummer erbjuder batterier för energilagring från ett flertal världsledande leverantörer i olika prisklasser och med unika produktegenskaper. För att komplettera ditt köp av solpaneler med ett batteri, kontakta oss, så hjälper vi till att hitta den bästa lösningen för dig.
Med ett batteri kan du spara din överskottsel och använda den när den behövs som mest istället för att sälja den till elnätet.
När den direkta produktionen av solenergi inte räcker till används elen från batteriet för att täcka behovet i hushållet.
Med det nya gröna avdraget kan du dra av 50 % för installation av lagring av egenproducerad elenergi.
Fördelen med att minska belastningstopparna är att du kan använda fler laster parallellt utan att vara tvungen att uppgradera till större huvudsäkringar i hemmet vilket också sparar på utgifter.
Ladda batteriet med både solenergi och från elnätet när behovet är som minst. Om solen inte skiner kan du fortfarande köpa in el när priset ligger som lägst för att använda när priset är som högst.
Vid avbrott i elnätet eller strömavbrott kopplar batteriet automatiskt bort sig från nätet och övergår i ödrift för att säkra upp så att du har el när det är mörkt hos grannen.
(ENBART FÖR UTVALDA BATTERIER)
Genom att installera batterier hemma tillsammans med ditt solcellstak så får du möjligheten att lagra den energi dina solceller genererar under dagen och använda den under tider då solen inte lyser.
På så sätt använder du din egna solenergi under en större del av dygnet och kapar dina elkostnader. Det finns även lösningar som möjliggör att huset elbehov försörjs av enbart batterierna vid ett strömavbrott.
Batteriet kopplas ihop med ditt elsystem och solcellanläggning och mäter den överskottsström som din anläggning i vanliga fall skulle skicka ut och sälja på elnätet. Finns det tillräckligt med ström för att ladda batteriet så kopplar batteriet på sig och tar tillvara på den energi som annars skulle sålts på nätet.
När kvällen sedan kommer så laddas batteriet ur och du använder elen från ditt batteri istället för att köpa den från elnätet. När batteriet är urladdat så går du tillbaka till det traditionella sättet av att köpa el från nätet.
Batteriets primära uppgift bör vara att spara den energi dina Midsummersolceller producerat under dygnets ljusa timmar för att använda dem under dygnets senare timmar. Batteriet laddas då under dagen med den överskottsström som blir över.
Därför är det optimalt att ha ett batteri om din energiförbrukning är låg under dagen men ökar på kvällen. Har du istället hög förbrukning under dagen eller en jämn förbrukning under hela dygnet, exempelvis om du bedriver en verksamhet eller liknande så lämpar sig inte batterier lika väl.
Batterierna behöver golv- eller vägg monteras, helst i närheten av din elcentral. Placeringen behöver även vara i ett väderskyddatutrymme som håller en jämn temperatur. Exempelvis i ett uppvärmt garage eller förråd alternativt i hemmet.
Vi är märkesoberoende och kan erbjuda batterilösningar i de flesta prisklasser på marknaden, men din Midsummer-kontakt kommer ge ett förslag som passar just din Midsummeranläggning och budget. Det finns även en skattereduktion tillgänglig för husägare för installation av energilagring i Sverige.
Du som väljer att installera energilagring får en reduktion på upp till 50% av batterianläggningskostnaden genom Skattereduktionen för Grön Teknik. Mer information om Grön Teknik skattereduktionen hittar du på Skatteverkets hemsida.
Tyvärr, i dags läget erbjuder vi enbart batterilösningar till våra nya eller återkommande kunder som installerat ett solcellstak från Midsummer.
Ja, om du är säker på att du vill ha batterier för att lagra din solenergi inom de närmsta 1 – 3 åren men att det inte passar just nu så kan du se till att skaffa en växelriktare som är kompatibel med batterier från start, dessa växelriktare är generellt sett dyrare men du slipper byta ut din växelriktare i framtiden om du köper kompatibla batterier. Hör med din personliga Midsummer-kontakt så tar de med detta i din offert.
I snitt för Litium-jon batterier som installeras i elbilar eller som energilagring för hushåll så ska de klara minst 2 000 laddcykler, det vill säga en i och urladdning. Detta motsvarar cirka 5,5 år av daglig i och urladdning av batteriet och många batteritillverkare lämnar 10 års garantier på sina batterier och även efter detta så fungerar många batterier utmärkt.
De litium-jon batterier som sitter i hemelektronik är ofta designade att hålla enbart 300-500 laddcyklerinnan de börjar degradera samt att dessa batterier oftare utsätts för temperaturvariationer, exempelvis om man råkar lämna mobilen i solen medan man beundrar sin Midsummer-anläggning under sommaren eller när den ligger i byxfickan under en promenad i vinterkylan.
Ett batteri som används för hemmabruk påverkas också av dessa typer av temperaturvariationer och därav är det viktigt att batteriet placeras på en lämplig plats för att maximera livslängden.
Midsummer erbjuder installation av laddbox till din elbil i samband med din installation av solceller. Kontakta oss så tar vi fram ett alternativ som passar dig.
Till skillnad från laddning i vanliga vägguttag reglerar laddboxen den höga påfrestningen och hittar eventuella fel, vilket innebär att laddning med laddbox är väldigt brandsäkert. När batteriet är färdigladdat stoppas laddningen automatiskt.
En laddbox ger högre effekt än ett vanligt vägguttag och nyttjar elbilens fulla laddkapacitet, vilket gör att laddningen går betydligt mycket snabbare.
Genom att investera i en laddbox sparar du tid. Istället för att behöva stanna på vägen och ladda kan du passa på att göra det hemma samtidigt som du gör något annat.
Med det nya gröna avdraget kan du dra av 50 % av kostnaden upp till 10 000 kr, för arbete och material.
En laddbox är en specialdesignad hårdvara som möjliggör laddning av elfordon, så som elbilar, laddhybrider och elmotorcyklar, på ett snabbt och säkert sätt. De flesta laddboxar på den svenska marknaden är utrustade med temperatursensorer och jordfelsbrytare för att öka säkerheten. Ofta medföljer även en app till din telefon eller surfplatta så du har full kontroll över laddningen.
Största anledningarna att skaffa en laddbox är dels för att du kan ladda snabbare men också på grund av säkerheten. Laddboxen får en egen elledning och säkring vilket betyder att du kan ladda din elbil med högre ström utan att riskera att överbelasta elledningen eller säkringen som skulle ske om du använder samma elledning för flera uttag. Detta ökar även säkerheten då din laddbox och elledning är gjorda för att klara den värme som bildas när du laddar din elbil, något som ett vanligt vägguttag inte klarar av.
Det är simpelt. När en certifierad elektriker har installerat din laddbox så kopplar du in din typ-2 kabel i laddboxen och därefter in i ditt elfordon. Laddboxen och elfordonet kommunicerar sinsemellan så att en säker laddning kan påbörjas.
När du köper ett laddbart fordon får du oftast med flera laddare, varav en laddare med vanlig stickpropp, denna kallas ofta för reseladdare/nöd-laddare och är enbart till för situationen då du inte hittar en laddstation att använda. Därför rekommenderas det inte att använda ett vanligt eluttag som en permanent lösning för laddning av ditt elfordon. Risken med denna typ av laddning är att ett elfordon kräver mycket ström och behöver laddas i flera timmar, detta leder i sin tur till överhettning av vägguttaget och ökar risken för brand.
Från januari 2021 så finns det en skattereduktion för grön teknik genom Skatteverket. Denna reduktion ger dig 50% avdrag på material och arbetskostnaden. Reduktion går upp till 50 000 kr per person i hushållet. Är ni 2 personer som äger bostaden så blir det totalt 100 000 kr som tak för reduktionen.
Viktigt att tänka på är att du inte får räkna med material som du köpt in själv från andra företag i reduktionen utan då får du enbart avdrag för arbetskostnaden.
Läs mer om skattereduktion för grön teknik på Skatteverkets hemsida.
Först och främst bör du fundera på med vilken hastighet du vill ladda och vad din bil klarar av att ta emot. Den lägsta effekten man brukar installera är 3,7kW (1-fas (230 V) och 16A säkring) men flertalet nya elbilar klara av 11kW (3-fas (400V) och 16A), det vill säga 3 gånger så snabbare laddning än 3,7kW. Så vill du framtidssäkra din installation så rekommenderas detta.
Vissa elbilar klarar även en högre säkring på 32A som möjliggör en laddning på 7,4kW (1-fas 230V) eller 22kW (3-fas 400V), men detta kräver att du behöver ha en större huvudsäkring till hemmet vilket leder till en högre nätavgift. I dagsläget klarar sig majoriteten med 3,7kW om man inte kör långt varje dag och kan stå inkopplad i laddaren en längre tid varje kväll och natt.
En laddbox installeras ofta på väggen men vissa modeller kan även installeras på en stople om det inte finns utrymme. Man bör även välja en plats så att kabeln når från laddboxen till ditt fordon. Längre kablar finns att köpa, men de kostar en slant. För längre livslängd på utseendet av laddboxen så är det alltid fördelaktigt om den står sol och väderskyddad, men det är inget krav för funktionen.
Har du flera elfordon så kan antingen turas om med en laddbox eller så installera du 2 laddboxar. Det finns även laddboxar som har 2 uttag och med hjälp av en lastbalanserare så fördelar den rätt ström så att inte säkringen överbelastas.
Nyhetsbreven innehåller information om
midsummer och solel i allmänhet
© 2024 Midsummer