För en klimatmedveten person är det självklart att välja ett energislag med minsta möjliga koldioxidavtryck. I det valet är en produkts livscykel lika viktig som resultatet av att produkten används. I livscykeln beräknas produktens totala klimatpåverkan, det vill säga materialval, produktionsprocess, drift, transporter m.m. Solcellers elproduktion i sig ger inte några koldioxidutsläpp, men däremot kan tillverkningen av dem vara väldigt energikrävande. Dock är det tämligen lite energi som går åt vid tillverkningsprocessen om man ställer det i relation till hur mycket energi som solpanelerna sedan betalar tillbaka, med en livslängd på minst 25 år.
TUNNA OCH FLEXIBLA SOLPANELER
Midsummers solpaneler består av tunnfilmssolceller av typen CIGS, vilket gör de tunna, lätta, flexibla och diskreta. Solpanelerna placeras på olika typer av takmaterial, t.ex. plåt, takpannor eller papp, där slutprodukten blir ett diskret solcellstak. På så sätt tillverkas elen direkt på den byggnad där den skall användas. Solpanelerna är endast 2 mm tunna och har ett extremt tunt ljusabsorberande skikt. Det medför en kraftig minskning av materialkonsumtionen jämfört med traditionella solpaneler som är gjorda av tunga glas- eller aluminiummaterial. Med en låg energiförbrukning blir dessutom produktionsprocessen snabbare.
Lokalt producerade solpaneler
För Midsummer är miljöaspekterna något som genomsyrar hela verksamheten. All produktion sker i Järfälla utanför Stockholm i Midsummers egen anläggning som enbart drivs av förnybar energi. Det innebär betydligt kortare transportsträckor och högre andel förnybar energi som används i produktionsprocessen jämfört med de kiselpaneler som produceras i Kina, ett land som är jordens största konsument av kolkraft. Genom bland annat sin lokala produktion har Midsummer lyckats minska miljöpåverkan med nästan 90 procent jämfört med traditionella solpaneler. För att kunna erbjuda även de europeiska kunderna lokalt producerade solpaneler siktar Midsummer nu på att expandera med fler anläggningar runtom i Europa.
Bidrar till social hållbarhet
God tillgång till ren, billig energi kan lösa många problem som världen står inför, men det kan också bidra till att skapa lokala arbetsmöjligheter och bättre välfärd. Midsummers lokala tillverkning medför inte bara hög kvalitet på produkterna och bra support, utan skapar också arbetstillfällen som ger trygghet för människor som bor i området.
Solpanelernas miljöpåverkan
Rapporten (Life Cycle Assessment, LCA, of Midsummer’s Lightweight CIGS Solar Panels) presenterar det samlade miljöavtrycket från 1kWh elektricitet producerad med Midsummers solceller ur ett livscykelperspektiv. Syftet är att förstå vilken miljöpåverkan Midsummers solpaneler har och att fortsätta utveckla metoder som förbättrar produkten och processen. Studien följer ISO14041-standard och är verifierad av tredje part. Studien utfördes av miljökonsultbolaget Miljögiraff AB på beställning av Midsummer AB.