Midsummer – det bästa alternativet för miljövänlig el

Även om solenergi är ett förnybart energislag så kan tillverkning av solceller vara väldigt energikrävande. Vid val av solpaneler är det därför viktigt att ta hänsyn till produktens hela livscykel för att få en så miljövänlig elproduktion som möjligt.

För en klimatmedveten person är det självklart att välja ett energislag med minsta möjliga koldioxidavtryck. I det valet är en produkts livscykel lika viktig som resultatet av att produkten används. I livscykeln beräknas produktens totala klimatpåverkan, det vill säga materialval, produktionsprocess, drift, transporter m.m. Solcellers elproduktion i sig ger inte några koldioxidutsläpp, men däremot kan tillverkningen av dem vara väldigt energikrävande. Dock är det tämligen lite energi som går åt vid tillverkningsprocessen om man ställer det i relation till hur mycket energi som solpanelerna sedan betalar tillbaka, med en livslängd på minst 25 år.

TUNNA OCH FLEXIBLA SOLPANELER

Midsummers solpaneler består av tunnfilmssolceller av typen CIGS, vilket gör de tunna, lätta, flexibla och diskreta. Solpanelerna placeras på olika typer av takmaterial, t.ex. plåt, takpannor eller papp, där slutprodukten blir ett diskret solcellstak. På så sätt tillverkas elen direkt på den byggnad där den skall användas. Solpanelerna är endast 2 mm tunna och har ett extremt tunt ljusabsorberande skikt. Det medför en kraftig minskning av materialkonsumtionen jämfört med traditionella solpaneler som är gjorda av tunga glas- eller aluminiummaterial. Med en låg energiförbrukning blir dessutom produktionsprocessen snabbare. 

Lokalt producerade solpaneler

För Midsummer är miljöaspekterna något som genomsyrar hela verksamheten. All produktion sker i Järfälla utanför Stockholm i Midsummers egen anläggning som enbart drivs av förnybar energi. Det innebär betydligt kortare transportsträckor och högre andel förnybar energi som används i produktionsprocessen jämfört med de kiselpaneler som produceras i Kina, ett land som är jordens största konsument av kolkraft. Genom bland annat sin lokala produktion har Midsummer lyckats minska miljöpåverkan med nästan 90 procent jämfört med traditionella solpaneler. För att kunna erbjuda även de europeiska kunderna lokalt producerade solpaneler siktar Midsummer nu på att expandera med fler anläggningar runtom i Europa.

Bidrar till social hållbarhet

God tillgång till ren, billig energi kan lösa många problem som världen står inför, men det kan också bidra till att skapa lokala arbetsmöjligheter och bättre välfärd. Midsummers lokala tillverkning medför inte bara hög kvalitet på produkterna och bra support, utan skapar också arbetstillfällen som ger trygghet för människor som bor i området.

Solpanelernas miljöpåverkan

Rapporten (Life Cycle Assessment, LCA, of Midsummer’s Lightweight CIGS Solar Panels) presenterar det samlade miljöavtrycket från 1kWh elektricitet producerad med Midsummers solceller ur ett livscykelperspektiv. Syftet är att förstå vilken miljöpåverkan Midsummers solpaneler har och att fortsätta utveckla metoder som förbättrar produkten och processen. Studien följer ISO14041-standard och är verifierad av tredje part. Studien utfördes av miljökonsultbolaget Miljögiraff AB på beställning av Midsummer AB.

Fler nyheter

Så här gör du för att sälja din solel
Solenergi är en förnybar energikälla och med våra svensktillverkade solcellstak kan du producera din egen solel på ett hållbart och diskret sätt. Här får du veta allt du undrar över så att du snart kan bli din egen elproducent.
Så kom Midsummer WAVE till
Idén till Midsummer WAVE föddes när Midsummers tidigare produktchef Mattias insåg hur många fastigheter som faktiskt hade takpannor, samtidigt som det inte fanns något optimalt sätt att installera solceller på dessa typer av tak. Det traditionella sättet krävde mycket merjobb och resultatet blev inte särskilt diskret. Han funderade då på om det inte vore bättre med en produkt som både underlättade montaget och bibehöll takets form, and the rest is history...
10 anledningar att investera i solenergi
Vi går mot en kallare årstid och det är nog inte bara vi på Midsummer som längtar efter sommar med sol och bad. Solen har inte bara en positiv inverkan på vårt mående, utan är även en fantastisk naturtillgång som producerar en enorm mängd förnybar energi. I dagsläget kommer enbart en procent av den globala energikonsumtionen från solen. Vi är övertygade om att framtiden drivs av solenergi – och vi vill att just du ska bli lika övertygad. Därför har vi listat 10 självklara anledningar till varför du ska investera i solenergi.
Det gröna avdraget
Från den 1 januari 2021 börjar det gröna avdraget att gälla och kommer att ersätta det tidigare solcells- och ladda-hemma stödet. Skatteavdraget kan användas av privatpersoner som installerar så kallad grön teknik. Avsikten är att motivera fler att välja att investera i klimatsmarta alternativ eftersom klimatsmat och hållbart länge varit ett dyrare alternativ.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Nyhetsbreven innehåller information om
midsummer och solel i allmänhet

Till toppen

Hör av dig

+46 (0) 8-525 096 10
Öppettider växel:
Måndag-fredag 08.00-17.00
kundservice@midsummer.se

Elektronikhöjden 6
175 43 Järfälla

Organisationsnummer: 556665–7838

VAT nr: SE556665783801

Följ oss

Uppgradera ditt tak med Midsummer SLIM eller Midsummer WAVE i samband med att du byter ditt tak så bjuder vi på takmaterialet!

Kampanj

Takmaterial 0 kr*

Uppgradera ditt tak med Midsummer SLIM eller Midsummer WAVE i samband med att du byter ditt tak så bjuder vi på takmaterialet!