Hur mycket el producerar solceller per år?

Många frågar oss på Midsummer solar roofs hur mycket elektricitet solceller producerar per år och månad. Det är fullt förståeligt – innan man byter till ett soltak måste man ju faktiskt vara säker på att elen täcker hemmets behov.
Hur mycket el solcellerna producerar beror på en rad olika faktorer och därför är det svårt att ge ett, simpelt svar på den frågan. Faktorer som solcellernas verkningsgrad, takets lutning och i vilket väderstreck taket är riktat mot har betydelse – dessutom finns det flera olika typer av solceller. Under optimala förhållanden kan man säga att Midsummer solar roofs CIGS-solceller producerar i genomsnitt 1018 kWh per kvm och år. I detta påstående utgår vi från ett tak i söderläge med en lutning på 35 grader i södra Sverige, men det går så klart att producera solenergi i större delen av landet. Läs vidare om du vill lära dig vilka faktorer som påverkar produktionen av solenergi. Du kan också testa vår solcellskalkylator för att snabbt och enkelt ta reda på hur mycket el våra integrerade soltak Midsummer SLIM kan producera till just ditt hushåll. I solcellskalkylatorn tas alla parametrar med i beräkningen och du slipper räkna på det själv!

Faktorer för en optimal produktion av solenergi

Verkningsgrad

Verkningsgraden är förhållandet mellan tillförd och utvunnen energi och den anges i procent. När det talas om solceller innebär detta förenklat: den mängd solstrålning som omvandlas till brukbar energi. Verkningsgraden varierar mellan olika modeller av solpaneler och metoder av solcellsproduktion, samt husets position och förutsättningar för att fånga upp solstrålning. Midsummer solar roofs egentillverkade CIGS-solceller har en verkningsgrad på 15–15,5%.

Takets lutning

Takets lutning har en viss inverkan på hur mycket el solcellerna kan producera. Ett plattare tak ger ett jämnare flöde eftersom det exponeras för solen under fler timmar, men eftersom solstrålarna studsar mycket på själva solcellen får man generellt en lägre effekt. Den optimala lutningen för solpaneler är 35–45 grader.

Väderstreck och geografisk position

Den största och mest avgörande faktorn är vilket väderstreck taket vetter mot. Det optimala är att placera solpanelerna på ett tak som vetter åt syd. Har man inte möjlighet att installera solcellerna i sydlig riktning kan de riktas väst eller öst med bara ett något lägre effektuttag. För att uppnå maximal effekt behöver solpanelerna även vara fria från skugga.

Årstid

Solceller producerar elektricitet även när det är mulet, men givetvis är det skillnad på en klar och solig sommardag och en grå, trist vinterdag. På somrarna tenderar solcellerna att producera ett överskott.

Smuts och snö

När taket täcks av smuts och snö minskar effekten. Detta är därför också en variabel att ha med i beräkningarna. För att minska denna faktor bör man helt enkelt se till att solcellerna exponeras ordentligt. Eftersom våra soltak är stryktåliga kan man utan problem gå på det, vilket gör det enkelt att borsta bort smuts eller snö.

Täcker solcellerna mitt energibehov?

Nu när du vet hur mycket el solceller producerar i genomsnitt varje år behöver du veta om den täcker ditt energibehov. Det betyder så klart att du behöver ta reda på hur mycket el hushållet förbrukar i genomsnitt. För att se hur mycket el du förbrukar är det lättast att titta på elräkningen eller höra med din elleverantör.

Fler nyheter

Så här gör du för att sälja din solel
Solenergi är en förnybar energikälla och med våra svensktillverkade solcellstak kan du producera din egen solel på ett hållbart och diskret sätt. Här får du veta allt du undrar över så att du snart kan bli din egen elproducent.
Så kom Midsummer WAVE till
Idén till Midsummer WAVE föddes när Midsummers tidigare produktchef Mattias insåg hur många fastigheter som faktiskt hade takpannor, samtidigt som det inte fanns något optimalt sätt att installera solceller på dessa typer av tak. Det traditionella sättet krävde mycket merjobb och resultatet blev inte särskilt diskret. Han funderade då på om det inte vore bättre med en produkt som både underlättade montaget och bibehöll takets form, and the rest is history...
10 anledningar att investera i solenergi
Vi går mot en kallare årstid och det är nog inte bara vi på Midsummer som längtar efter sommar med sol och bad. Solen har inte bara en positiv inverkan på vårt mående, utan är även en fantastisk naturtillgång som producerar en enorm mängd förnybar energi. I dagsläget kommer enbart en procent av den globala energikonsumtionen från solen. Vi är övertygade om att framtiden drivs av solenergi – och vi vill att just du ska bli lika övertygad. Därför har vi listat 10 självklara anledningar till varför du ska investera i solenergi.
Det gröna avdraget
Från den 1 januari 2021 börjar det gröna avdraget att gälla och kommer att ersätta det tidigare solcells- och ladda-hemma stödet. Skatteavdraget kan användas av privatpersoner som installerar så kallad grön teknik. Avsikten är att motivera fler att välja att investera i klimatsmarta alternativ eftersom klimatsmat och hållbart länge varit ett dyrare alternativ.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Nyhetsbreven innehåller information om
midsummer och solel i allmänhet

Till toppen

Hör av dig

+46 (0) 8-525 096 10
Öppettider växel:
Måndag-fredag 08.00-17.00
kundservice@midsummer.se

Elektronikhöjden 6
175 43 Järfälla

Organisationsnummer: 556665–7838

VAT nr: SE556665783801

Följ oss

Uppgradera ditt tak med Midsummer SLIM eller Midsummer WAVE i samband med att du byter ditt tak så bjuder vi på takmaterialet!

Kampanj

Takmaterial 0 kr*

Uppgradera ditt tak med Midsummer SLIM eller Midsummer WAVE i samband med att du byter ditt tak så bjuder vi på takmaterialet!