Vi har tre olika solcellstak:
Vi tillverkar och installerar tunnfilmssolceller av typen CIGS (Koppar, Indium, Gallium och Selen). Tack vare denna unika teknologi blir solpanelerna tunna, lätta och diskreta. De största skillnaderna jämfört med vanliga solpaneler är:
Solcellerna tillverkas i vår produktionsanläggning i Järfälla med vårt egna DUO-system som är det mest spridda produktionssystemet för böjbara CIGS-solceller i världen. Solcellerna monteras sedan ihop till kompletta solpaneler som vi installerar på olika takmaterial.
Du kan köpa våra solcellstak direkt av oss, kontakta oss här.
Vi erbjuder tre produkter som är specialanpassade för takpannor, plåt och bitumen- samt plastmembran.
Midsummer WAVE är en solpanel som läggs ovanpå tvåkupiga betongpannor (Palema från Benders, Jönåker från Monier och Mjöbäck samt Ekeby från S:t Eriks). Produkten säljs som eftermontage på dina befintliga takpannor eller som ett komplett takbyte.
Midsummer SLIM är en kombination av tunna solpaneler och ett falsat plåttak. Produkten säljs som ett komplett takbyte och skräddarsys efter längden på ditt tak.
Midsummer BOLD är en solpanel som passar platta tak, exempelvis med bitumen- och plastmembran som underlag. Produkten säljs som eftermontage på ditt befintliga tak eller som ett komplett takbyte.
Ja, både Midsummer WAVE och Midsummer BOLD går bra att eftermontera. Detta innebär en enkel installation och vi gör ingen åverkan på takets tätskikt. Midsummer SLIM säljs enbart som ett komplett takbyte.
Nej, våra solceller är kadmiumfria.
Nej, våra solpaneler ligger tätt ovanpå takets tätskikt. Solpanelerna är integrerade i designen, men ej tekniskt integrerade, vilket innebär att de kan appliceras på befintliga byggnadsmaterial.
Våra solpaneler är certifierade enligt IEC 61215 och IEC 61730 av TÜV.
Våra produkter är certifierade av TÜV. De har testats i klimatkammare, thermal cycling, snötryck, hagel etc. enligt gällande standarder. Våra produkter klarar alla tester över standard och framför allt snötryck klarar våra paneler långt mer än vad tex TÜV klarar av att utsätta dem för. Dessutom har vi en mängd installationer på tak i klimat med snö och is, de flesta i Sverige bl.a. i Nordingrå.
I samarbete med Resurs Bank erbjuder vi möjligheten att finansiera ditt solcellstak genom antingen ett fördelaktigt privatlån eller bolån med grön rabatt. Läs mer här
Privatpersoner som väljer att köpa solcellstak kan använda sig av ett grönt avdrag på 15 % upp till 50 000 kr per år, samt 50 % på material- och arbetskostnad för installation av batterier eller laddbox. Om man är fler i hushållet kan summan öka till det dubbla.
Man kan även nyttja ROT-avdraget på 30 % för arbetskostnad vid takbyte. Till skillnad från ROT-avdraget kan det gröna avdraget appliceras på nya fastigheter, även de som byggts under de senaste 5 åren. Detta gäller endast för privatpersoner och fastigheter som är anslutna till elnätet. Företag och bostadsrättsföreningar kan ej nyttja avdragen.
Vi lämnar en produktgaranti på 10 år. Våra solcellstak har även en effektgaranti på 90 % efter 10 år samt 80 % efter 25 år. Läs mer om våra garantier här.
Solpanelerna finns i svart. Plåt och takpannor kan fås i andra färger.
Ja, man kan med försiktighet beträda våra solcellstak. Rena skor och rätt säkerhetsutrustning är en förutsättning.
Ja, vi installerar i stora delar av Sverige. Kontakta oss här om du är intresserad av ett solcellstak.
I de flesta fall behövs inget bygglov givet att du väljer att behålla takets material samt färg. I de fallen du vill byta material eller färg på taket kan det krävas ett bygglov. Vidare har vissa kommuner krav på bygglov för solcellstak. När eller om du behöver bygglov skiljer sig alltså från kommun till kommun. Dessutom kan det även variera beroende på om huset ligger i ett detaljplanerat område eller inte. Kontakta oss så hjälper vi till att undersöka om du behöver söka bygglov till ditt hus.
Skugga är en faktor som naturligt kan påverka elproduktionen. För att hantera detta har vi konstruerat våra solpaneler med en bypassdiod mellan varje solcell, vilket gör att anläggningen blir mer tolerant, till skillnad från många andra modultyper som har färre dioder. Om en cell av någon anledning blir skuggad aktiveras bypassdioden och skickar vidare strömmen till nästa cell. Utan bypassdioder hade strömmen dragits ner i den skuggade cellen. Eftersom cellerna är seriekopplade skulle strömmen i hela modulen också dras ner till en lägre nivå.
För att ta reda på hur mycket el dina solpaneler producerar totalt kan du enkelt läsa av din växelriktare eller i växelriktarens medföljande mobilapp.
Den el som ditt solcellstak producerar kan du antingen förbruka själv eller mata in på elnätet. Den el du inte använder levereras automatiskt ut på elnätet. Detta kallas överskottsel och den kan du sälja till ett elhandelsföretag.
Det är viktigt att du tecknar ett avtal avseende försäljning av din solcellsel. De avtal som elhandelsbolaget erbjuder varierar men vanligen ersätts du med marknadspriset för den sålda elen. Marknadspriset bestäms på den nordiska elbörsen Nord Pool och kallas för spotpris. En del elhandelsbolag erbjuder spotpris med ett litet avdrag för att täcka administrativa kostnader för tjänsten medan andra ger ett tillfälligt högre pris mot kravet att du även köper din el från dem.
Nej, Midsummer SLIM säljs som ett komplett takbyte i och med att solpanelerna är specialanpassade efter våra egentillverkade plåttak.
Midsummer SLIM har en effekt på 111 W/m².
Vi använder oss av plåt från SSAB, läs mer här.
Solpanelerna finns endast i svart, men plåten finns i ett urval färger, exempelvis svart, mörkgrå, silver, röd etc.
Midsummer SLIM är 365 mm bred och skräddarsys efter önskad längd, från 865 mm upp till 4025 mm. Vid behov på över 4 meter långa solpaneler, kan vi skarva ihop flera paneler upp till 12 meter. Även plåten kan göras upp till 12 meter.
Midsummer SLIM väger ca 3 kg/m².
Midsummer WAVE passar till tvåkupiga takpannor (Palema från Benders, Jönåker från Monier samt Mjöbäck och Ekeby från St: Eriks).
Midsummer WAVE finns endast i svart.
Midsummer WAVE installeras smidigt och enkelt. Solpanelerna läggs ovanpå takpannorna och fästs under ovanförliggande pannrad och låses fast med clips nertill. Solpanelerna seriekopplas sedan rad för rad och kablarna göms diskret under takpannorna.
Ja, Midsummer WAVE kan eftermonteras på befintligt tak eller monteras vid komplett takbyte.
Midsummer WAVE har en effekt på 110W/m².
På vår vågiga solpanel Midsummer WAVE är varje enskild solcell större än själva kupningen på takpannan. Det gör att någon del av solcellen alltid är belyst om solen lyser. Skulle en hel solcell skuggas (av löv/snö mm) har vi en diod mellan varje solcell vilket eliminerar behovet av s.k. optimerare. Detta är unikt för Midsummer.
Sett över hela dagen blir fördelningen jämnare i jämförelse med platta paneler eftersom en del av panelen alltid är i direktkontakt med solen. Det har visat sig att över året ger dessa solpaneler lika mycket eller mer kWh/kW än de som bara ligger platt. Troligtvis beroende på att reflektioner bättre tas tillvara samt att ljuset går en längre väg genom det ljusabsorberande skiktet än när solpanelen träffas av ljus rakt framifrån. Även platta solceller har ju bara optimal vinkel mot solen under en kort stund på dagen om du inte har en tracker.
När solen står lågt i öst eller väst så hjälper vågformen till att ta även dessa solstrålar på ett södervänt tak. Dock ska påpekas att eftersom solstrålarna går igenom väldigt mycket atmosfär när solen står lågt (morgon, kväll och vinter) och då inte har lika mycket energi i sig när de träffar solpanelen så är effekten lägre vid dessa tillfällen oavsett vilka solpaneler du har. Det märks oftast även på temperaturen.
En Midsummer WAVE-panel är 1 530 mm bred (med en byggbredd på 1 500 mm) samt 515 mm lång (med en bygglängd på 340-375 mm). En panel motsvarar 5 tvåkupiga takpannor.
Midsummer WAVE väger 1,9 kg per panel (som motsvarar 5 tvåkupiga takpannor i bredd).
Midsummer BOLD passar en mängd olika tak, exempelvis sandwichelement, papp- och membrantak. Den kan monteras på både platta och lutande tak.
Midsummer BOLD fästs med diskreta plåtlister som man skruvar i plattor som sedan svetsas fast i takets material, exempelvis papp- eller membrantak. Monteringen sker utan håltagning i takets tätskikt.
Ja, Midsummer BOLD kan eftermonteras på befintligt tak eller monteras vid komplett takbyte.
Midsummer BOLD har en effekt på 116 W/m².
Midsummer BOLD finns i färgen svart.
En Midsummer BOLD-panel är 1 685 mm lång och 1 000 mm bred.
Midsummer BOLD väger 3 kg/m².
Nyhetsbreven innehåller information om
midsummer och solel i allmänhet
© 2024 Midsummer