Kalle och Brita har flyttat ut på en bondgård. Mycket har behövt åtgärdas på gården och taket var i risigt skick. Kalle älskar att vara förberedd på det mesta och det värsta, medan Brita kräver att det som renoveras ska vara snyggt. Men solpaneler är väl fula…?
Häng med när vår VD Sven guidar Kalle och Brita genom ett av de viktigaste köpen man kan göra för sitt hus, nämligen att byta tak. Valet föll givetvis på ett solcellstak från Midsummer. Midsummer erbjuder diskreta solcellstak för plåttak, takpannor och papptak. Slutprodukten är ett tak som ser ut precis som ett vanligt tak, men som producerar el.
Midsummer WAVE – en unikt vågformad solpanel designad för tvåkupiga takpannor, där slutprodukten blir ett diskret solcellstak.
Midsummer WAVE passar Sveriges populäraste takpannor Palema från Benders, Jönåker från Monier och Mjöbäck från S:t Eriks. Produkten säljs med ett komplett takbyte eller som eftermontage på befintliga takpannor.
Midsummers solcellstak är en svensk innovation och tillverkas i Midsummers produktionsanläggning i Järfälla utanför Stockholm.
Midsummers solcellstak har 90 % lägre koldioxidavtryck jämfört med traditionella solpaneler.
Med Midsummers diskreta solcellstak kan du producera solel utan att förändra husets ursprungliga design.
Vi är experter inom solcellstak och finns med dig hela vägen från inledande kontakt till färdig installation.
Midsummers solpaneler består av tunnfilmssolceller av typen CIGS, vilket gör de tunna, lätta, flexibla och diskreta. Solpanelerna placeras på olika typer av takmaterial, t.ex. plåt, takpannor eller papp, där slutprodukten blir ett diskret solcellstak.
Att byta tak är en stor ekonomisk investering som kan öka husets värde men framför allt husets livslängd. Det är viktigt att inte vänta för länge med att byta tak när taket börjar blir dåligt. Om bytet sker för sent kan även underliggande konstruktion såsom vind, väggar, råspont och takstolar ta skada, vilket i sin tur kommer leda till en större kostnad.
Något direkt facit för när du bör byta ditt tak finns inte, men det finns vissa tecken som tyder på att det börjar bli dags. Hur snabbt taket slits kan handla om både yttre faktorer så som omgivningen och husets läge, men även inre faktorer som takets befintliga kvalitet och hur takläggningen såg ut vid förra tillfället det byttes. Vissa omgivningar är mer påfrestande än andra, till exempel om huset ligger nära en skog. Genom att göra årliga kontroller får du en bra översikt av hur ditt tak mår.
Punkterna nedan kan ge en bra indikation på om ett takbyte börjar närma sig:
Det finns många faktorer som spelar in i val av tak, till exempel pris, utseende, underhåll och monteringstid. I många fall väljs samma material som redan ligger på befintligt tak, med hänsyn till vad som passar bäst rent estetiskt och att det befintliga takets konstruktion är gjort för att klara tyngden av materialet.
Om du vill byta material måste du fastställa att ditt tak klarar vikten av det nya taket och att det är rätt taklutning, samt undersöka om du behöver söka bygglov. I de flesta fall behövs inget bygglov om du väljer att behålla takets ursprungliga material samt färg, men det kan skilja sig från kommun till kommun eller om du bor i ett detaljplanerat område.
För dig som funderar på solpaneler och behöver byta tak inom några år kan det vara en god idé att samordna dessa projekt. Med Midsummer som enda avtalspart behöver du inte ha kontakt med flera olika entreprenörer, utan kan känna dig trygg med att vi tar hand om hela projektet från början till slut. Genom att slå två flugor i en smäll slipper du också extra kostnader för byggställningar och installation vid ett annat tillfälle.
Solcellerna tillverkas i vår produktionsanläggning i Järfälla med vårt egna DUO-system som är det mest spridda produktionssystemet för böjbara CIGS-solceller i världen. Solcellerna sätts sedan ihop till färdiga solpaneler, också det i Järfälla.
Solpanelerna placeras på olika typer av takmaterial, t.ex. plåt, takpannor eller papp, där slutprodukten blir ett diskret solcellstak.
Midsummer garanterar 90 % av den förväntade toppeffekten efter 10 år och 80 % av den förväntade toppeffekten efter 25 år samt lämnar 10 års produktgaranti. Läs mer om våra garantier här: Garantier_Midsummer
Genom att installera batterier hemma tillsammans med ditt solcellstak så får du möjligheten att lagra den energi dina solceller genererar under dagen och använda den under tider då solen inte lyser.
På så sätt använder du din egna solenergi under en större del av dygnet och kapar dina elkostnader. Det finns även lösningar som möjliggör att huset elbehov försörjs av enbart batterierna vid ett strömavbrott.
Batteriet kopplas ihop med ditt elsystem och solcellanläggning och mäter den överskottsström som din anläggning i vanliga fall skulle skicka ut och sälja på elnätet. Finns det tillräckligt med ström för att ladda batteriet så kopplar batteriet på sig och tar tillvara på den energi som annars skulle sålts på nätet.
När kvällen sedan kommer så laddas batteriet ur och du använder elen från ditt batteri istället för att köpa den från elnätet. När batteriet är urladdat så går du tillbaka till det traditionella sättet av att köpa el från nätet.
Ja, om du är säker på att du vill ha batterier för att lagra din solenergi inom de närmsta 1 – 3 åren men att det inte passar just nu så kan du se till att skaffa en växelriktare som är kompatibel med batterier från start, dessa växelriktare är generellt sett dyrare men du slipper byta ut din växelriktare i framtiden om du köper kompatibla batterier. Hör med din personliga Midsummer-kontakt så tar de med detta i din offert.
© 2024 Midsummer